alja Odkrito.si

Ali Alja obžaluje nastop v šovu Pop TV-ja?

pes, mačka Svet24.si

Ker bodo kupili novega psa, se bodo znebili ...

Eva Longoria, Jose Baston Svet24.si

Zvezdnica pri 43 postala mama

Potekel potni list Svet24.si

Potnega lista ali osebne izkaznice ni več! Kaj ...

Selena Gomez, italija Najstnica.si

Selena Gomez ujeta v naši sosednji državi

35737651_992094877635247_5110765294146551808_n Petisvet

Očesna joga za izostritev vida

tina maze Njena.si

Konec skrivanja Tine Maze

Svet

Katalonske občine pod pritiskom iz Madrida zavirajo referendum o neodvisnosti

Deli na:
Katalonske občine pod pritiskom iz Madrida zavirajo referendum o neodvisnosti

Foto: Reuters

Župani več občin v Kataloniji so objavili, da ne bodo dovolili uporabe javnih prostorov ob napovedanem spornem referendumu o neodvisnosti Katalonije, ki naj bi bil 1. oktobra.

Gre za novo oviro podpornikom neodvisnosti tri tedne pred referendumom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem dodaja, da so se župani občin očitno uklonili pritisku španske vlade v Madridu, ki referendumu nasprotuje. Kot je danes objavil španski dnevnik El Pais, se želijo prepovedi referenduma, ki jo je sprejelo špansko ustavno sodišče, pridružiti župani večjih mest. Poleg katalonske prestolnice Barcelone še šest drugih večjih mest.

Skupno v sedmih občinah živi tretjina od 7,5 milijona Kataloncev. V ozadju za odločitev županov naj bi bil njihov strah, da bi ostali brez županskih mest, saj je Madrid zagrozil, da bodo kazensko preganjali vse, ki bodo sodelovali pri pripravah na referendum.

Špansko ustavno sodišče je v četrtek zvečer razveljavilo zakon, ki odpira pot izvedbi referenduma o katalonski neodvisnosti. Razveljavitev velja pet mesecev. Zakon je katalonski parlament sprejel v sredo. V katalonskem parlamentu so nato potrdili tudi drugi sporen zakon, ki opredeljuje pogoje za prehod v katalonsko republiko, neodvisno od kraljevine Španije. Ta zakon bo začel veljati samo, če bodo na referendumu 1. oktobra Katalonci potrdili neodvisnost regije.