cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Svet

Stotisoči Kataloncev šli na ulice in zahtevali izpustitev priprtih voditeljev

Deli na:
Stotisoči Kataloncev šli na ulice in zahtevali izpustitev priprtih voditeljev

Foto: Reuters

Na ulicah Barcelone se je včeraj zbralo več sto tisoč protestnikov, ki so zahtevali izpustitev odstavljenih ministrov in poslancev, ki so se zaradi razglasitve neodvisnosti znašli v priporu.

K protestu sta pozvali civilni združenji Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural, katerih vodji sta prav tako v preiskovalnem priporu.

Po podatkih policije se je na ulice Barcelone odpravilo 750.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestni shod se je začel ob 17. uri po srednjeevropskem času. Številni udeleženci so nosili transparente z gesli v podporo priprtim politikom, ki jih označujejo za politične zapornike. Drugi so vihteli zastavo katalonskega gibanja za neodvisnost. Osrednji španski vladi so namenili poziv "Ven z okupacijsko silo!", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osem nekdanjih katalonskih ministrov je od minulega tedna v priporu v Madridu zaradi obtožb upora in nezakonitega prisvajanja javnih sredstev. Enake obtožbe visijo še nad šestimi nekdanjimi poslanci, vključno z nekdanjo predsednico parlamenta Carme Forcadell.

Nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont se je skupaj s še štirimi nekdanjimi ministri zatekel v Bruselj. Španija je zanje izdala evropski nalog za prijetje in prihodnji teden naj bi stopili pred belgijskega sodnika.

Špansko pravosodje je proti politikom sprožilo pregon zaradi njihove vloge v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije. Regionalni parlament je 27. oktobra razglasil neodvisnost, nakar je Madrid odstavil regionalno vlado in razpustil parlament. Za 21. december je španska vlada napovedala nove regionalne volitve.

Priljubljena županja Barcelone Ada Colau je nekaj ur pred začetkom shoda, ki naj bi se ga tudi sama udeležila, kritizirala dejanja Puigdemontove vlade. "Izzvali so napetosti in izvedli enostransko razglasitev neodvisnosti, ki je večina ne želi," je dejala. Katalonce so ukanili za dosego lastnih interesov, je še dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Španska pokrajina je močno razdeljena glede vprašanja neodvisnosti in nasprotniki so referendum 1. oktobra, ki ga je ustavno sodišče razglasilo za neustavnega, v veliki meri bojkotirali. Ada Colau nasprotuje neodvisnosti, podpira pa uraden referendum o tem vprašanju.