Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Stotisoči Kataloncev šli na ulice in zahtevali izpustitev priprtih voditeljev

Deli na:
Stotisoči Kataloncev šli na ulice in zahtevali izpustitev priprtih voditeljev

Foto: Reuters

Na ulicah Barcelone se je včeraj zbralo več sto tisoč protestnikov, ki so zahtevali izpustitev odstavljenih ministrov in poslancev, ki so se zaradi razglasitve neodvisnosti znašli v priporu.

K protestu sta pozvali civilni združenji Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural, katerih vodji sta prav tako v preiskovalnem priporu.

Po podatkih policije se je na ulice Barcelone odpravilo 750.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestni shod se je začel ob 17. uri po srednjeevropskem času. Številni udeleženci so nosili transparente z gesli v podporo priprtim politikom, ki jih označujejo za politične zapornike. Drugi so vihteli zastavo katalonskega gibanja za neodvisnost. Osrednji španski vladi so namenili poziv "Ven z okupacijsko silo!", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osem nekdanjih katalonskih ministrov je od minulega tedna v priporu v Madridu zaradi obtožb upora in nezakonitega prisvajanja javnih sredstev. Enake obtožbe visijo še nad šestimi nekdanjimi poslanci, vključno z nekdanjo predsednico parlamenta Carme Forcadell.



Nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont se je skupaj s še štirimi nekdanjimi ministri zatekel v Bruselj. Španija je zanje izdala evropski nalog za prijetje in prihodnji teden naj bi stopili pred belgijskega sodnika.

Špansko pravosodje je proti politikom sprožilo pregon zaradi njihove vloge v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije. Regionalni parlament je 27. oktobra razglasil neodvisnost, nakar je Madrid odstavil regionalno vlado in razpustil parlament. Za 21. december je španska vlada napovedala nove regionalne volitve.

Priljubljena županja Barcelone Ada Colau je nekaj ur pred začetkom shoda, ki naj bi se ga tudi sama udeležila, kritizirala dejanja Puigdemontove vlade. "Izzvali so napetosti in izvedli enostransko razglasitev neodvisnosti, ki je večina ne želi," je dejala. Katalonce so ukanili za dosego lastnih interesov, je še dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Španska pokrajina je močno razdeljena glede vprašanja neodvisnosti in nasprotniki so referendum 1. oktobra, ki ga je ustavno sodišče razglasilo za neustavnega, v veliki meri bojkotirali. Ada Colau nasprotuje neodvisnosti, podpira pa uraden referendum o tem vprašanju.