Revija Reporter
Svet

Kardinal: Italijani niso rasistični, ampak so prestrašeni

STA

8. avg. 2018 15:49 Osveženo: 15:50 / 08. 8. 2018

Deli na:

Italijani po oceni predsednika italijanske škofovske konference kardinala Gualtiera Bassettija niso rasistični, ampak se počutijo, kot da so jih pustili na cedilu. To pa vodi v ohromelost in obrambo proti tujcem, je dejal danes novinarjem v Rimu.

Po oceni nadškofa iz Peruggie je naloga politike, da "ljudi, kolikor se da, osvobodijo pred tem strahom", navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Bassetti je izjavo podal v okviru predstavitve mladinskega romanja v Rim, a ni pojasnil katere politične sile širijo strah. "Povem nam in tistim, ki imajo tako kot mi odgovornost do ljudi: Osvobodite ljudi strahu, ker zaradi strahu nekdo v drugem vidi oviro, sovražnika," je dejal.

Po njegovem prepričanju bi se moralo raznolikost dojemati kot vrednoto in vir, prihodnje generacije pa vzgojiti temu primerno.

V Italiji so v preteklih tednih zabeležili več incidentov z rasističnim ozadjem. Notranji minister Matteo Salvini je incidente komentiral, da je preplah pred rasizmom izmišljotina levice, alarmantna je po njegovem le stopnja kriminala med migranti, še piše APA.