Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kapitan potopljene Concordie zavrnil reševanje potnikov

Deli na:
Kapitan potopljene Concordie zavrnil reševanje potnikov

Ladja za križarjenje Costa Concordia je zaradi plutja preblizu obale nasedla na čer januarja 2012. - Foto: Reuters

Italijanski reševalci so minulo noč nadaljevali iskanje pogrešanih na ladji Costa Concordia, ki je v petek nasedla ob toskanski obali. Zjutraj so poročali, da so našli še eno truplo, kar pa so reševalne službe kasneje zanikale, tako da je potrjenih smrtnih žrtev še naprej šest, 29 ljudi pa še pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogrešajo 25 potnikov in štiri člane posadke. Po podatkih italijanske obalne straže je med pogrešanimi 14 Nemcev, šest Italijanov, štirje Francozi, dva Američana, Madžar, Perujec in Indijec.

Po dopoldanski prekinitvi zaradi slabega vremena se je iskanje pogrešanih na ladji v ponedeljek proti večeru nadaljevalo in je trajalo tudi vso noč. Gasilcem pomagajo jamarji, danes pa so, da bi omogočili dostop do nekaterih delov ladje, uporabili tudi eksploziv.
 
Kot je dejal poveljnik obalne straže Marco Brusco, obstaja žarek upanja, da je katerih od pogrešanih v trupu ladje še živ, saj vseh delov še niso pregledali. Mogoče je namreč, da so v delih ladje še zračni žepi, kamor bi se lahko zatekli ljudje. Po drugi strani pa bi ljudje zaradi mraza v vodi težko preživeli tako dolgo.
 
Obenem je Brusco poudaril, da je reševanje celo za zelo izkušene potapljače izredno nevarno. Vsekakor želijo izkoristiti lepo vreme, saj za četrtek na območju napovedujejo neurja.
 
Ker je ladja polna goriva, obstaja tudi nevarnost ekološke katastrofe v naravnem parku otoka Giglio, pred katerim je nasedla Costa Concordia. Italijanske oblasti nameravajo zato na območju razglasiti izredne razmere, še ta teden pa bodo začeli ladijsko gorivo - bilo naj bi ga preko 2000 ton - črpali v cisterne. Ves postopek naj bi sicer trajal najmanj tri tedne.
 
Kapitan ladje, ki naj bi bil odgovoren za nesrečo, Francesco Schettino je v priporu in pod posebnim nadzorom. Obtožbe proti njemu so vse hujše.
 
Italijanski mediji so tako v ponedeljek objavili zapis posnetka pogovora kapitana z luško kapitanijo v Livornu, ki kaže, da je Schettino zavrnil poziv kapitanije, naj se vrne na ladjo in usklajuje reševanje potnikov.
 
Pogovor naj bi bil posnet ob 1.46 zjutraj, ko je bilo treba rešiti še več sto ljudi, medtem ko je Schettino po navedbah prič že ob 23.40 zapustil ladjo.