Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaos po protestu španskih ribičev pred Gibraltarjem

Deli na:
Kaos po protestu španskih ribičev pred Gibraltarjem

Foto: Reuters

Španski ribiči so s svojimi ladjami in čolni danes zapluli v vode ob Gibraltarju in tako izrazili svoj protest zaradi umetnega grebena, ki ga je zgradil Gibraltar. Ribiči trdijo, da greben omejuje njihovo pravico do ribarjenja, Gibraltar pa zatrjuje, da bo greben omogočil razcvet morskega življenja.

Gibraltarska policija je po pisanju britanskega BBC sporočila, da je protest minil brez incidentov. 38 španskih ribiških ladij je dopoldne protestno zaplulo iz pristanišč La Linea de la Concepcion in Algeciras čez ozko ožino proti mestu, kjer je Gibraltar nedavno v morje postavil 70 betonskih kock in tako ustvaril umetni greben. Spremljalo jih je nekaj španskih patruljnih ladij.

Po poročanju britanskega BBC je bilo stanje med protestom nekaj časa napeto in kaotično, saj so na območju poleg španskih ribiških krožile še ladje španske ter tudi gibraltarske in britanske policije. Slednje so španskim ribičem preprečile plovbo na spornem območju ob umetnem grebenu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Po koncu protesta se je večina ribiških ladij odpravila nazaj domov, o večjih incidentih pa niso poročali. Dogajanje je sicer z obale Gibraltarja spremljalo kakih 500 ljudi, mnogi so ob tem mahali z britanskimi in gibraltarskimi zastavami. Radovedneži, oboroženi s španskimi zastavami, so se zbrali v bližnjem španskem pristanišču La Linea de la Concepcion.

Zaradi spora glede grebena naraščajo napetosti med Španijo in Veliko Britanijo. Španska vlada je Gibraltar, sicer britansko čezmorsko ozemlje, obtožila, da je greben zgradil "brez ustrezne avtorizacije v vodah, ki niso njegove". Z izgradnjo naj bi kršil okoljsko zakonodajo in škodoval španskim ribičem.

V odziv je Španija poostrila kontrole na meji z Gibraltarjem, domnevno zaradi zaostrovanja boja proti tihotapljenju. Poostren nadzor je povzročil daljše zastoje. Zagrozila je tudi s pristojbinami za prestop meje. London je zaradi spora že tudi protestiral pri institucijah EU.