zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kandidaturo za predsednika ZDA objavil tudi republikanec Marco Rubio

Deli na:
Kandidaturo za predsednika ZDA objavil tudi republikanec Marco Rubio

Foto: Reuters

Zvezni senator iz Floride Marco Rubio je svojim političnim donatorjem včeraj sporočil, da vstopa v predsedniško tekmo za leto 2016. Sinoči je odločitev sporočil tudi zbranim privržencem na veliki prireditvi v Miamiju. Rubio je doslej tretji kandidat z uradno napovedjo kandidature.

Pred njim sta to storila strankarski in senatni kolega iz Kentuckyja Rand Paul in demokratka Hillary Clinton. Medtem, ko bo imela Clintonova sodeč po anketah skoraj odprto pot do nominacije demokratske stranke, se bo Rubio na republikanski strani soočal z veliko gnečo.

Najresnejši kandidat, ki kandidature uradno še ni razglasil, bo nekdanji guverner Floride Jeb Bush, s katerim se bosta spopadla za naklonjenost republikancev na Floridi. Bush in Rubio spadata v zlato sredino republikanske stranke in imata tako možnosti za uspeh na splošnih volitvah proti Clintonovi.

Oba si lastita privlačnost za volivce latinsko-ameriškega rodu, katerih glasovi bodo leta 2016 odločilni, vendar imata obenem oba težave zaradi odnosa njune stranke do reforme imigracijskega sistema.

Bush je poročen z Mehičanko, Rubio pa ima kubanske starše, zaradi tega je odločen nasprotnik nove politike predsednika ZDA Baracka Obame do Kube. To mu zagotavlja glasove kubanske politične emigracije na Floridi, obenem pa mu jemlje glasove večine volivcev latinsko-ameriškega rodu.

Volivci latinsko-ameriškega rodu se v ZDA delijo med drugim na dva velika bloka. Večina je na strani demokratov, ker ti zagovarjajo bolj človeški sistem priseljevanja, drugo pa so kubanski priseljenci, ki jim je najpomembnejša zamenjava režima na Kubi.

Rubio je član senatnih odborov za mednarodne odnose in obveščevalne dejavnosti, kjer zagovarja povsem nasprotna stališča od sedanje ameriške administracije, med drugim glede pogajanj z Iranom. Svojo kampanjo poleg sposobnosti nabiranja latinsko-ameriških glasov utemeljuje tudi s sposobnostjo nabiranja glasov temnopoltih in mladih volivcev.

Rubio je s 43-leti najmlajši kandidat in velja za zelo dobrega govorca. V mladosti je igral ameriški nogomet, glede vere pa si je dvakrat premislil. Katoliško vero je za nekaj časa zamenjal za mormonsko, nato pa prestopil nazaj.