Revija Reporter
Svet

"Kalifat" IS v Siriji bo uničen v mesecu dni, trdi vodja sirskih upornikov

STA

25. jan. 2019 11:58 Osveženo: 12:00 / 25. 1. 2019

Deli na:

Kljub pojemanju vpliva je bila Islamska država tudi lani tista teroristična skupina, ki je zakrivila največ mrtvih.

Profimedia

Vojaške operacije proti skrajni skupini Islamska država (IS) se po trditvah poveljnika Sirskih demokratičnih sil končujejo, džihadisti pa bodo iz zadnjih žepov "kalifata" pregnani v mesecu dni.

"Operacija naših sil proti IS in njihovi zadnji žepi so pri koncu in borci IS so zdaj obkoljeni," je izjavil poveljnik Sirskih demokratičnih sil Mazlum Kobani.

Sirske demokratične sile, ki jih vodijo Kurdi, ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA izvajajo zadnjo fazo operacije proti džihadistom v dolini Evfrata na vzhodu Sirije, ki so jo sprožile septembra lani.

"Potrebujemo mesec dni, da odstranimo ostanke IS, ki so še na območju," je za francosko tiskovno agencije AFP povedal Kobani.

Nekaj sto borcev IS brani peščico zaselkov blizu iraške meje, zadnjo utrdbo "kalifata", ki ga je džihadistična skupina razglasila leta 2014, ko se je zavzela obsežna območja v Siriji in Iraku.

"Menim, da bomo prihodnji mesec uradno razglasili konec vojaške navzočnosti t. i. kalifata na terenu," je dejal Kobani.

V srditih spopadih na tem območju je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice na obeh straneh padlo več sto borcev. Ko je IS konec lanskega leta izgubila nadzor nad krajem Hadžin, so Sirske demokratične sile hitro napredovale in zavzemale vas za vasjo na tem območju.