Revija Reporter
Svet

Kako smo gradili malo hidroelektrarno v Nepalu

Silvan Štokelj

7. maj. 2017 20:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Minilo je že veliko let, odkar smo gradili malo hidroelektrarno MHE Silgadi Doti v Nepalu, približno 500 km oddaljeno od glavnega mesta Katmanduja, prav na zahodnem delu Nepala, tedaj menda najbolj zaostalega dela države.

Kraj, kjer smo gradili, točneje bivali, se imenuje Dipajal, leži na 900 metrih nadmorske višine, med hribovjem, ki zapira pot proti Indiji, na drugi strani je Himalajsko pogorje, nato Himalaja. V dolino Dipajal je mogoče priti le s helikopterjem ali od prve ceste v sedmih ali osmih dneh hoje oziroma iz te doline do prve ceste, čez precej visoko hribovje, do nižin Nepala in nato po ravnini, imenovani Terai, do Indije.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o gradnji hidroelektrarne, ki je bila darilo diktatorja Tita nepalskemu kralju; kako se je avtor sploh pridružil projektu; o centrali v nepristopni soteski; kako je stranišče delavcev iz tujine postalo senzacija med domačini; kako so se tujci sooči s kastnim sistemom in kakšne probleme je povzročal; zakaj je bilo treba hrano dostavljati z letalom; o glavobolih zaradi monsunskega vremena; kaj se je po odhodu delavcev iz tedanje Jugoslavije zgodilo s hidroelektrarno.