Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kako je apolitična lepotica Taylor Swift zaradi potegavščine postala ikona neonacistov

Deli na:
Kako je apolitična lepotica Taylor Swift zaradi potegavščine postala ikona neonacistov

Foto: Reuters

Ameriška zvezdnica Taylor Swift je ena od najuspešnejših glasbenic na svetu. A zaradi potegavščine na družabnem omrežju je sicer apolitična lepotica že nekaj let po pomoti tudi ikona skrajne desnice.

Leta 2013 je namreč uporabnica z imenom Emily Pattinson na svojem računu na družabnem omrežju Pinterest objavila več fotografij Swiftove, na katerih so bile zapisane kratke misli.

Potegavščina s Hitlerjevimi navedki

A te misli ni Swiftova nikoli izrekla, pač pa je Pattinsonova na fotografijah zapisala navedke, ki so jih v resnici izrekli vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler, pa tudi razvpiti islamski terorist Osama bin Laden in sovjetski komunistični diktator Josip Stalin.

Fotografije Swiftove z njenimi lažnimi navedki so se z deljenjem kot požar razširili po različnih družabnih omrežjih. In čeprav so že avgusta 2013 ameriški mediji poročali o tem, da gre za potegavščino, se te fotografije z navedki še vedno delijo po spletu.

Lepotica postane ikona skrajne desnice

Zaradi potegavščine na družabnem omrežju je svetlolasa lepotica Swiftova, ki je v resnica apolitična in se izogiba dajanju političnih izjav, nepričakovano in proti svoji volji postala tudi ikona neonacistov.

Številni so namreč mislili in še vedno mislijo, da Swiftova v resnici navaja Hitlerjeve misli. Nekateri pa seveda vedo, da so te fotografije potegavščine, a jih zavestno širijo po spletu, da bi prepričali ljudi, da je Swiftova politična podpornica skrajne desnice.

Ko se na svoj rojstni dan pohvališ s svojimi uspehi …

Ima pa lepotica težave tudi z razgreteži na skrajni levici. 13. decembra lani, na svoj 28. rojstni dan, je Swiftova na svojem Instagram računu objavila tudi stavek: »Ne bi mogla prositi za boljše leto.« (izvirnik: couldn’t have asked for a better year).

Stavek seveda nima nobenega političnega podtona. Leta 2017 je namreč Swiftova izdala svoj šesti CD Reputation, ki se je prodajal za med in je postal med drugim najbolj prodajan CD v lanskem letu v ZDA. Leto je bilo tako zanjo osebno in poklicno vsekakor zelo uspešno. In razigrana mladenka je to hotela sporočiti tudi svojim oboževalcem in celemu svetu.

… nato pa doživiš zlivanje gnojnice

Swiftova, ki s svojo lahkotno glasbo za najširše množice žanje uspehe že od svojih najstniških let, pa je s to objavo na družabnih omrežjih, zlasti na twitterju, nehote zanetila sprožila tako imenovani shitstorm oziroma je postala tarča množičnega zlivanje gnojnice.

Številni politično prenapeti uporabniki so se jezili, kako lahko Swiftova pravi, da je bilo leto uspešno, če pa je v Beli hiši Donald Trump, ki je prepovedal prebivalcem nekaterih muslimanskih držav prihod v ZDA, če so ZDA pretresali pohodi neonacistov …

Zlasti zaradi tega žolčnega odziva na levici pa so nekateri na desnici spet napačno sklepali, da je Swiftova s svojo objavo u njenem uspešnem letu v resnici dala politično izjavo, s katero je pohvalila prvo leto Trumpovega predsednikovanja.