Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaj pričakujejo slovenski evroposlanci od von der Leynove

Deli na:
Kaj pričakujejo slovenski evroposlanci od von der Leynove

Novi (in stari) slovenski evropski poslanci. - Foto: Primož Lavre

Večina slovenskih evroposlancev je po današnji izvolitvi Ursule von der Leyen za novo predsednico Evropske komisije v Evropskem parlamentu v odzivu za STA izrazila pričakovanje, da bo izpolnila zaveze, ki jih je dala pred glasovanjem. Podprlo jo je šest poslancev konservativne EPP in liberalcev (RE), proti pa sta bila člana socialistov (S&D).

Ljudmila Novak (EPP/NSi) je von der Leynovo podprla, ker je verodostojna in kompetentna političarka. "Kot večkratna ministrica v nemški vladi ima veliko izkušenj in je tudi zagovornica evropskih vrednot in v ospredje postavlja človeka. Predstavila je odličen program in konkretne ukrepe na področju okolja, varnosti, gospodarstva, migracij in zaščite ranljivih skupin," je poudarila.

Po besedah Novakove je von der Leynova zagotovila, da ne bo kompromisov na področju vladavine prava in ohranitve evropskih vrednot. "Pričakujem, da bo ta program ob pomoči komisarjev, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta tudi v čim večji meri lahko uresničila," je dodala v odzivu za STA.

Romana Tomc (EPP/SDS), ki je prav tako podprla von der Leynovo, medtem pričakuje, da bo ta izpolnila obljube, ki jih je dala na sestanku politične skupine EPP.

"Glede na njeno današnjo predstavitev v Evropskem parlamentu, ko je predvsem nagovarjala in iskala podporo na levem polu, pa se bom o podpori njenim predlogom odločala na podlagi konkretnih dosjejev, ki jih bo pošiljala v Evropski parlament. Trenutno je najbolj pomembno, da dobimo predsednico in da Evropska komisija začne z delom," je pojasnila Tomčeva.

Franc Bogovič (EPP/SLS) pa od novoizvoljene predsednice Evropske komisije pričakuje bolj jasen poudarek pomenu kohezijske politike EU in nadaljevanje že zastavljenega dela komisije na področju skupne kmetijske politike EU. "Ti dve politiki sta namreč ključni za preprečevanje notranjih migracij v EU," je poudaril.

Von der Leynovo je podprl, "ker so člani političnih skupin socialistov in demokratov ter liberalcev v Evropskem parlamentu z nepodporo sistemu vodilnih kandidatov, čemur se je kasneje pridružil tudi Evropski svet, precej neokusno izigrali najbolj legitimnega kandidata za predsednika Evropske komisije in vodilnega kandidata EPP Manfreda Webra".

"Kandidatko Ursulo von der Leyen sem podprl predvsem zato, ker je to taktična izbira v dani klimi, ki ni naklonjena upoštevanju izida demokratičnih volitev," pa je sporočil Milan Zver (EPP/SDS).

Od nje pričakuje, da bo prisluhnila tako unionistom kot suverenistom in da bo poiskala ustrezno ravnotežje. Pričakuje tudi, da bo izpolnila obljubo in trikrat povečala sredstva za program študentskih izmenjav Erasmus+. "Odsvetoval bi ji pretirano poseganje v vsebino lizbonske pogodbe, zlasti na točki modelov odločanja ter spogledovanje s panevropskimi listami za naslednje evropske volitve," je poudaril.


Kandidaturo dosedanje nemške obrambne ministrice je podprla tudi evropska poslanka iz vrst liberalcev (RE) Irena Joveva (LMŠ), in sicer "ne zato, ker bi bila idealna, in ne zato, ker bi bila popolna izbira, ampak ker gre za v tem trenutku najboljši kompromis".

"Pričakujem pa, da njen program, ki ga je predstavila, ne bo ostal samo na papirju. Papir namreč prenese vse, Evropska unija pa ne bo (več) prenesla dodatnega oddaljevanja od ljudi zaradi neizpolnjevanja obljub," je poudarila.

Tudi Klemen Grošelj (RE/LMŠ), ki je prav tako podprl von der Leynovo, pričakuje, da se bo držala zavez pred izvolitvijo, predvsem pa izboljšanje na področju vladavine prava, prekinitev nedopustnih praks, ko visoki uradniki komisije delujejo zoper interese ene izmed držav članic ali pa celo s svojimi potezami vplivajo na odločitve in stališča komisije. Pričakuje tudi, da bo izboljšala sodelovanje med Evropskim parlamentom, Evropskim svetom in Evropsko komisijo. Pričakuje še okrepitev naporov za skupno migracijsko in prenovo azilne politike v EU.

Zanjo je glasoval, potem ko je s svojim pismom skupini in pa nekaterimi dejanji ter izjavami pojasnila kar nekaj dilem, ki so še visele v zraku po srečanju z njo prejšnji teden.

Evropska poslanka iz vrst S&D Tanja Fajon (SD) je medtem glasovala proti, ker, kot je dejala, ostaja zvesta zavezam, ki so jih Socialni demokrati predstavljali v času evropskih volitev. Gre za načelnost in integriteto, je poudarila.

"Danes ni zmagovalca, veliko pa je poražencev. Še največ pa so izgubili volivci, ki so na volitvah izrazili demokratično voljo in dali glas tistemu, ki je predstavil vizijo, rešitve in zaveze za Evropo. Obžalujem, da so voditelji EU z dogovorom o tem, kdo bo zasedel najvišje položaje v EU, in za zaprtimi vrati preslišali voljo ljudi," je poudarila Fajonova.

"Celotna komisija bo šla še čez jesensko preizkušnjo. Ta utegne biti še težja, če prihodnja komisarska ekipa ne bo spolno in politično uravnotežena in zadostno jamstvo za spremembe," je izpostavila Fajonova.

Da bo glasoval proti von der Leynovi, je že pred glasovanjem napovedal tudi njen strankarski kolega Milan Brglez.

Evropski poslanci so danes von der Leynovo podprli s 383 glasovi za in 327 proti, 22 pa se jih je vzdržalo. Zdaj se bo začelo oblikovanje nove komisije, ki naj bi mandat nastopila novembra. Države članice bodo morale v prihodnjih tednih v Bruselj posredovati imena kandidatov za komisarje.