nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

Winona Ryder Keanu Reeves Odkrito.si

Winona in Keanu sta poročena skoraj 30 let!

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Svet

Kaj je na Švedskem novega odkril Marko Potrč? V desetmilijonski državi že pol milijona okužb s koronavirusom

Deli na:
Kaj je na Švedskem novega odkril Marko Potrč? V desetmilijonski državi že pol milijona okužb s koronavirusom

Poljska bolnišnica v Göteborgu - Foto: Profimedia

Na Švedskem, kjer so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom bolnišnice na robu zmogljivosti, so do včeraj potrdili skupno več kot pol milijona okužb. V več kot desetmilijonski državi so jih potrdili 506.866, umrlo je skupno 9667 bolnikov s covidom-19. Slovenski vplivnež Marko Potrč še kar preučuje "švedski model" spopadanja z epidemijo.

Glavni epidemiolog švedske agencije za javno zdravje Anders Tegnell je opozoril, da so v kritični fazi, saj je število razpoložljivih mest v bolnišnicah že skoraj doseženo. Zato je po njegovih besedah izjemno pomembno, da prebivalci spoštujejo priporočila oblasti. Ta vključujejo ohranjanje razdalje, izogibanje novim stikom, temeljito umivanje rok ter upoštevanje poziva, naj ostanejo doma, če se slabo počutijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drugi val epidemije je veliko slabši, kot je napovedovala agencija, je dodal, a izpostavil, da so zdravstvene službe pridobile izkušnje pri zdravljenju bolnikov z novo koronavirusno boleznijo 19.

Po podatkih zdravstvenih oblasti je 60 odstotkov bolnikov, ki se v državi zdravijo na intenzivnih oddelkih, bolnikov s covidom-19. Gre za okoli 372 bolnikov. Na drugih oddelkih se v bolnišnicah zdravi še 2460 covidnih bolnikov.

Proti covidu-19 so doslej v državi cepili 80.000 ljudi. Prednost pri cepljenju imajo oskrbovanci v domovih za starejše in zdravstveni delavci.

Od nedelje velja poseben zakon, s katerim ima vlada več pooblastil za ukrepanje v pandemiji covida-19. Vlada, ki se je s pandemijo soočala le s priporočili in ne prisilnimi ukrepi, lahko odslej zapre lokale, trgovine, javni promet, parke ter omeji število ljudi, ki se lahko hkrati zadržujejo v javnih prostorih. Državni tožilec je včeraj predlagal globo v višini 2000 švedskih kron (198 evrov) za nekatere kršitve, še poroča dpa.

Loading...