mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kaj je na Švedskem novega odkril Marko Potrč? V desetmilijonski državi že pol milijona okužb s koronavirusom

Deli na:
Kaj je na Švedskem novega odkril Marko Potrč? V desetmilijonski državi že pol milijona okužb s koronavirusom

Poljska bolnišnica v Göteborgu - Foto: Profimedia

Na Švedskem, kjer so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom bolnišnice na robu zmogljivosti, so do včeraj potrdili skupno več kot pol milijona okužb. V več kot desetmilijonski državi so jih potrdili 506.866, umrlo je skupno 9667 bolnikov s covidom-19. Slovenski vplivnež Marko Potrč še kar preučuje "švedski model" spopadanja z epidemijo.

Glavni epidemiolog švedske agencije za javno zdravje Anders Tegnell je opozoril, da so v kritični fazi, saj je število razpoložljivih mest v bolnišnicah že skoraj doseženo. Zato je po njegovih besedah izjemno pomembno, da prebivalci spoštujejo priporočila oblasti. Ta vključujejo ohranjanje razdalje, izogibanje novim stikom, temeljito umivanje rok ter upoštevanje poziva, naj ostanejo doma, če se slabo počutijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drugi val epidemije je veliko slabši, kot je napovedovala agencija, je dodal, a izpostavil, da so zdravstvene službe pridobile izkušnje pri zdravljenju bolnikov z novo koronavirusno boleznijo 19.

Po podatkih zdravstvenih oblasti je 60 odstotkov bolnikov, ki se v državi zdravijo na intenzivnih oddelkih, bolnikov s covidom-19. Gre za okoli 372 bolnikov. Na drugih oddelkih se v bolnišnicah zdravi še 2460 covidnih bolnikov.

Proti covidu-19 so doslej v državi cepili 80.000 ljudi. Prednost pri cepljenju imajo oskrbovanci v domovih za starejše in zdravstveni delavci.

Od nedelje velja poseben zakon, s katerim ima vlada več pooblastil za ukrepanje v pandemiji covida-19. Vlada, ki se je s pandemijo soočala le s priporočili in ne prisilnimi ukrepi, lahko odslej zapre lokale, trgovine, javni promet, parke ter omeji število ljudi, ki se lahko hkrati zadržujejo v javnih prostorih. Državni tožilec je včeraj predlagal globo v višini 2000 švedskih kron (198 evrov) za nekatere kršitve, še poroča dpa.