Revija Reporter
Svet

V bombnem napadu v Kabulu več kot 60 mrtvih, prek 300 ranjenih

STA

31. maj. 2017 8:40 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

V enem najhujših napadov v afganistanski prestolnici Kabul je življenje po zadnjih podatkih izgubilo najmanj 64 ljudi, še 320 je bilo ranjenih.

Število mrtvih v tem napadu s tovornjakom bombo bi lahko še naraslo, saj so številni ranjeni v kritičnem stanju, je opozoril vodja kabulskih bolnišnic Salim Rasuli.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Vahidula Madšro sicer navaja celo 80 smrtnih žrtev in 350 ranjenih. Številni ranjeni naj bi bili v kritičnem stanju.

Tovornjak bomba je danes malo po 8.30 eksplodiral nedaleč od poslopja nemškega veleposlaništva. Na območju so tudi številna druga veleposlaništva, ministrstva in sedež zveze Nato.

Nemško in francosko veleposlaništvo sta bila v napadu poškodovana, je povedala francoska ministrica za evropske zadeve Marielle de Sarnez, a dodala, da nima podatkov o morebitnih žrtvah med osebjem.

Nad območjem se po navedbah prič vije črn dim, zaenkrat pa še ni znano, kaj je bilo tarča napada. Glede na prva poročila je bila eksplozija tako silovita, da so bila poškodovana celo poslopja več sto metrov stran, navaja britanski BBC.

Tiskovni predstavnik kabulske policije Basir Mudžahid je za agencijo Reuters dejal, da je avtomobil bomba eksplodiral blizu nemškega veleposlaništva, ki je kakih 300 metrov daleč, da pa je zaradi drugih vladnih in diplomatskih poslopij v bližini težko reči, kaj je bilo tarča.

V bližini kraja napada so ob nemškem tudi ameriško in britansko veleposlaništvo, sedež zveze Nato in številna afganistanska ministrstva ter afganistansko predsedstvo. V času eksplozije okrog 8.30 po lokalnem času so bili tisoči ljudi v afganistanski prestolnici na poti na delo.

Za napad ni prevzela odgovornosti še nobena skupina, se pa je zgodil v obdobju, ko talibani stopnjujejo svojo t. i. spomladansko ofenzivo, ob objavi katere so napovedali predvsem napade na tuje sile.

V Afganistanu imajo ZDA okoli 8400 svojih vojakov, ostale zaveznice v Natu pa 5000.

V zadnjem večjem napadu talibanov na vojaško oporišče afganistanske vojske v severnem mestu Mazar-i-Šarifu je bilo konec aprila ubitih 135 vojakov. Po napadu sta odstopila afganistanski obrambni minister Abdulah Habibi in načelnik generalštaba afganistanske vojske Kadam Šah Šahim.