Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umrl junaški policist, ki se je džihadistu ponudil za talca

Deli na:
Umrl junaški policist, ki se je džihadistu ponudil za talca

Foto: Profimedia

Francoski policist, ki se je v petek v kraju Trebes na jugu Francije ponudil teroristu v zameno za talko, je umrl. S tem je postal četrta žrtev napadalca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

45-letni podpolkovnik Arnaud Beltrame je bil med prvimi policisti, ki so prispeli v supermarket v Trebesu, kjer je oboroženi napadalec zajel okoli 50 nakupovalcev in osebja. Večina talcev je napadalcu pobegnila, Beltrame pa se je nato ponudil v zameno za še zadnjo talko. Napadalec je to ponudbo sprejel, nato pa ga je ob posredovanju protiteroristične enote večkrat ustrelil in zabodel.

Ponoči je Beltrame za posledicami ran v bolnišnici umrl, je sporočil francoski notranji minister Gerard Collomb. "Podpolkovnik Arnaud Beltrame je umrl. Umrl je za svojo domovino. Francija ne bo nikoli pozabila njegovega herojstva," je na Twitterju zapisal minister.

Pogumnega policista je pred tem pohvalil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Rešil je življenja, dokazal izjemen pogum in si zasluži spoštovanje kolegov in celotne države," so sporočili iz predsednikove pisarne.

S smrtjo policista se je število žrtev petkovega terorističnega napada povzpelo na štiri. Napad je izvedel 25-letni Radouane Lakdim po poreklu iz Maroka, ki se je označil za borca džihadistične skupine Islamska država. To je bil prvi večji islamistični napad v Franciji po oktobru lani, ko je islamski skrajnež v Marseillu zabodel dve ženski.

Lakdim je pred zajetjem talcev v supermarketu v Trebesu ubil še enega človeka v bližnjem Carcassonnu in ustrelil dva, od tega enega policista. V trgovini je potem ubil še dva človeka - stranko in uslužbenca, v končnem posredovanju protiteroristične enote policije pa je bil ubit. Kot omenjeno, je pri tem še večkrat ustrelil in zabodel policista Beltrama.

Policija je zatem že v petek prijela njegovo partnerico, danes pa tudi njegovega prijatelja. Šlo naj bi še za mladoletnika, ki je bil rojen leta 2000. Kako naj bi bil mladenič povezan z Lakdimom, policija ni sporočila.

Policija in tožilstvo pa še naprej preiskujeta, kje in kako je napadalec dobil orožje ter ali je imel sodelavce.


Žensko so pridržali

Žensko, ki je živela z Radouanom Lakdimom so pridržali zaradi zaslišanja, je sporočil francoski protiteroristični tožilec Francois Molins. Sumijo jo "povezave s kriminalci s ciljem izvedbe terorističnih dejanj".

Molins je dodal, da poteka preiskava. Skušajo ugotoviti, kje in kako je napadalec dobil orožje ter ali je imel sodelavce.

Notranji minister Gerard Collomb je pred tem povedal, da je bil napadalec 25-letni Francoz, ki se je rodil v Maroku in da je deloval sam. Policiji je bil znan kot manjši prekupčevalec z mamili, a ga niso imeli za teroristično grožnjo.

Molins je pojasnil, da so Lakdima poleti 2014 dodali na seznam morebitnih skrajnežev zaradi radikalizacije in povezav s salafističnim gibanjem. Leta 2011 so ga spoznali za krivega, ker je imel prepovedano orožje, leta 2015 pa zaradi uživanja mamil.

Leta 2016 in 2017 so ga preiskovale obveščevalne službe, a preiskava ni pokazala, da bi lahko izvedel teroristični napad.

Lakdim je pred napadom na omenjeno trgovino najprej zjutraj v Carcassonnu ukradel avtomobil, ustrelil in ranil voznika ter ubil potnika. Nato se je s tem avtomobilom odpeljal in streljal na skupino policistov, ki se je rekreirala. Tu je ranil enega policista.

Iz portugalske vlade pa so sporočili, da je ena od smrtnih žrtev portugalski državljan.