nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

Adele Milloz pm Ekipa24.si

Tragedija: Nekdanja svetovna in evropska prvakinja...

kmetija Njena.si

POP TV razkril prvih 16 tekmovalcev Kmetije

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnsona zapuščajo najtesnejši sodelavci; odstopila dva ministra, kdaj bo padla vlada?

Deli na:
Johnsona zapuščajo najtesnejši sodelavci; odstopila dva ministra, kdaj bo padla vlada?

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Britanski minister za finance Rishi Sunak in minister za zdravstvo Sajid Javid sta včeraj zvečer presenetljivo ponudila svoj odstop, s čimer sta izrazila nezadovoljstvo in naveličanost zaradi škandalov, ki nenehno pretresajo vlado premierja Borisa Johnsona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Javnost upravičeno pričakuje, da bo vlada delovala kompetentno in resno," je 42-letni britanski finančni minister Rishi Sunak zapisal v odstopni izjavi, objavljeni na družbenem omrežju Twitter.

Nekaj minut pred tem je svoj odstop napovedal tudi 52-letni minister za zdravje Sajid Javid, ki je dejal, da je izgubil zaupanje v premierja Johnsona. "Jasno mi je, da se razmere pod vašim vodstvom ne bodo spremenile," je Javid zapisal v odstopni izjavi, ki jo je prav tako objavil na Twitterju.


Do odstopov je prišlo po novem škandalu v vladi Borisa Johnsona, ko je odstopil Chris Pincher, ki je bil po funkciji odgovoren za parlamentarno disciplino konservativnih poslancev. Pincherja je namreč več moških obtožilo spolnega nasilja oziroma neprimernih dotikov. Prejšnji teden je priznal, da je v zasebnem klubu "preveč pil" in "osramotil sebe in druge". Prisiljen je bil odstopiti s položaja, vendar je ostal poslanec.

Odziv Downing Streeta na to novo afero je bil deležen številnih kritik. Sprva so sporočili, da Johnson ni vedel za obtožbe proti Pincherju, ko ga je februarja lani imenoval na položaj, toda nadaljnja razkritja so pokazala, da je zanje vedel že leta 2019, ko je bil zunanji minister. V torek je nato Johnson dejal, da je bilo Pincherjevo imenovanje "napaka" in se opravičil.

Zadnji škandal je bil za oba ministra, ki sta včeraj odstopila, očitno kaplja čez rob. Boris Johnson je sicer že prejšnji mesec le s težavo preživel glasovanje o nezaupnici s strani njegovih torijskih poslancev, saj jih je več kot 40 odstotkov glasovalo proti njemu.