kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnson želi božič rešiti pred koronavirusom

Deli na:
Johnson želi božič rešiti pred koronavirusom

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Britanski premier Boris Johnson je ocenil, da bodo morali biti sedaj na Otoku strogi z ukrepi za zajezitev drugega vala novega koronavirusa, če želijo uživati v božiču in preprečiti vnovično popolno zaprtje države, ki bo onemogočilo delovanje podjetij.

V pogovoru za včerajšnjo izdajo britanskega tabloida The Sun je izpostavil, da si ne želi zapiranja delov gospodarstva.

Državljane je pozval k spoštovanju omejitve druženja na šest oseb, ki v Angliji velja od ponedeljka, potem ko v državi beležijo po maju najvišje dnevno število okužb. Vlada v Londonu namreč ukrepe lahko uvaja le v Angliji, medtem ko v drugih deželah ukrepe sprejemajo samostojno. Včeraj je nato vlada objavila nove omejitve v Angliji, in sicer na njenem severovzhodu, kjer beležijo porast okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Na območju s skoraj dvema milijonoma prebivalcev, kjer se nahajata mesti Newcastle in Sunderland, od petka izven doma ne bo več dovoljeno druženje. V obratih s pijačo in hrano bodo lahko goste stregli le ob mizah, pubi in bari pa se bodo morali zapreti ob 22. uri, je v parlamentu sporočil minister za zdravje Matt Hancock. Izpostavil je, da odločitve niso sprejeli zlahka, saj se zavedajo njihovega vpliva na družine, podjetja in skupnosti, poroča AFP.

Velika Britanija je glede smrtnih žrtev covida-19 najbolj prizadeta evropska država v pandemiji. Po podatkih vlade je zahtevala skoraj 42.000 življenj. Po podatkih statističnega urada, ki ima širše kriterije, pa bi lahko umrlo že okoli 58.000 bolnikov.

V državi že nekaj dni beležijo dnevno več kot 3000 novih okužb, v sredo so poročali o skoraj 4000 primerih. Številke bi lahko bile še višje, saj številni s simptomi ne morejo priti do testa. Zato je vlada deležna kritik. Johnson je priznal, da se sistem težko spopada s povpraševanjem, a znova zagotovil, da nameravajo do konca oktobra povečati kapacitete testiranja na 500.000 testov dnevno, še poroča AFP.