Revija Reporter
Svet

Joe Biden pozval k poenotenju demokratske stranke

STA

11. mar. 2020 7:24 Osveženo: 7:25 / 11. 3. 2020

Deli na:

Joe Biden se zanaša na podporo temnopoltih.

Profimedia

Joe Biden je po zadnjih zmagah na strankarskih volitvah demokratskega predsedniškega kandidata v šestih državah pozval k poenotenju stranke za boj proti republikancu Donaldu Trumpu. Zahvalil se je nasprotniku Bernieju Sandersu in pozval njegove podpornike, naj ga podprejo. Sanders ni imel govora.

78-letni Sanders, senator iz Vermonta, se je po porazu v Mississippiju, Missouriju in najpomembnejši državi v torek Michiganu umaknil v domači Vermont in ni dajal izjav. Vodstvo demokratske stranke upa, da piše izjavo o koncu predsedniške kampanje, ker je s porazom v Michiganu praktično izgubil razlog za nadaljevanje tekme, če je osnovni cilj demokratske stranke poraz Trumpa.

Bidnova zmaga je bila v Michiganu, kjer je Sanders leta 2016 dobil nov razlog za nadaljevanje kampanje proti Hillary Clinton, prepričljiva. Še bolj prepričljiva je bila v Missouriju in Mississippiju, kjer bo novembra verjetno slavil Trump.

Ameriški mediji zmagovalca v Idahu, Washingtonu in Severni Dakoti niso mogli razglasiti takoj po zaprtju volišč. V Idahu in Washingtonu se je obetal tesen izid, Sandersu pa se je obetala zmaga v Severni Dakoti, kjer so imeli strankarska zborovanja.

Ameriška tiskovna agencija AP je Bidnu je v torek do konca večera naštela skupaj 820 delegatov za strankarsko konvencijo julija v Milwaukeeju, za katero se trenutno zaradi novega koronavirusa še ne ve, ali sploh bo. Sanders jih je zbral 662, za zmago pa jih je potrebnih 1991.

Štetje delegatov sedaj več ni toliko pomembno kot vzporedne ankete ob volitvah, ki so pokazale, da Sanders še vedno zelo zaostaja pri temnopoltih volivcih, ki so pomembna demokratska baza. Bidna je premagoval pri volivcih mlajših od 30 let, vendar se ti niso množično udeleževali volitev, in Bidnovo zanašanje na starejše zanesljive volivce je obrodilo sadove.

Kljub temu je Biden v zmagoslavnem, čeprav zelo umirjenem govoru, privržencem v Philadelphii poudaril željo, da Sandersovi volivci pridejo k njemu za skupen boj proti Trumpu.

"Potrebujemo vas, želimo si vas, pri nas je prostor za vas. Želim se zahvaliti Sandersu in podpornikom za vso energijo in gorečnost. Delimo skupen cilj in skupaj bomo premagali Trumpa," je med drugim dejal Biden.

Biden in Sanders sta načrtovala zborovanji v Clevelandu, vendar sta ju zaradi novega koronavirusa odpovedala, skupaj z nekaterimi podobnimi dogodki v bližnji prihodnosti. Epidemija virusa je morda celo pomagal 77-letnemu Bidnu, saj so vzporedne ankete pokazale, da mu večina bolj zaupa učinkovitejše ubadanje s hudo krizo kot Sandersu, kaj šele Trumpu.

Biden je v torek zvečer dobil tudi podporo nekdanjega predsedniškega kandidata Andrewa Yanga, ki je leta 2016 podpiral Sandersa. Na ameriški televiziji CNN, kjer so ga zaposlili kot komentatorja, je dejal, da je čas, da se demokrati poenotijo okrog Bidna in se pripravijo na splošne volitve. Bidna so podprli skoraj vsi nekdanji konkurenti za predsedniško nominacijo z izjemo Elizabeth Warren, ki verjetno čaka, kako se bo odločil Sanders.

Demokrati morajo obnoviti tako imenovani modri zid, to je spet pridobiti na svojo stran volivce Michigana, Pensilvanije in Wisconsina, ki jih je Clintonova leta 2016 izgubila. Sanders je pokazal, da bo z njim to težko, Biden pa obratno.

Celo republikanski župan mesteca Sterling Heights v Michiganu Michael Taylor je dejal, da bo letos volil za demokrata oziroma Bidna, čeprav je bil leta 2016 za Trumpa. Ne toliko zaradi Trumpa samega, ampak, ker ni hotel voliti Clintonove. Zdaj mu je žal, še posebej zaradi tega, kako se Trumpova vlada odziva na novi koronavirus.

Če bo Sanders ostal v tekmi, bosta imela z Bidnom v nedeljo televizijsko soočenje v Arizoni, vendar zaradi novega koronavirusa brez občinstva v dvorani. Naslednji večji volilni dan bo 17. marec, ko bodo odločali demokratski volivci v Ohiu, Arizoni, na Floridi in v Illinoisu. Ankete Sandersu zagotavljajo poraz na Floridi, Bidnu pa bolje kaže tudi v preostalih treh.