kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Jezni grški delavci vdrli na obrambno ministrstvo v Atenah

Deli na:
Jezni grški delavci vdrli na obrambno ministrstvo v Atenah

Foto: Reuters

Več kot 200 jeznih ladjedelniških delavcev, ki so protestirali zaradi neizplačila plač, je danes vdrlo na dvorišče obrambnega ministrstva v Atenah in nato zablokiralo dostop v glavno poslopje. Proti protestnikom so posredovale posebne enote policije, pri čemer so izbruhnili spopadi.

Policisti so posledično aretirali več deset protestnikov, zaradi česar je prišlo do novega protesta pred sedežem policije v Atenah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Še pred izbruhom spopadov na območju obrambnega ministrstva je pred protestnike stopil načelnik generalštaba grške vojske Mihalis Kostarakos in skušal z njimi začeti dialog.

Protestnikom naj bi med drugim dejal, naj se najprej umaknejo z območja ministrstva, in poudaril, da nima vojska nobenega opravka z njihovim sporom z vlado. Demonstranti pa so ga sprejeli z jeznimi vzkliki "Tatovi, tatovi!".

Grški obrambni minister Panos Panajotopulos, ki se je v času protesta mudil v Pireju, je medtem izrazil pripravljenost za srečanje s predstavniki demonstrantov, če se bodo ti najprej umaknili z območja ministrstva.

Delavci ladjedelnice Hellenic Shipyards, ki stoji v Skaramangasu v predmestju Pireja, so protestirali, ker že več mesecev niso prejeli plač. Ladjedelnici, ki zaposluje več kot 1000 delavcev, grozi stečaj.

Ladjedelnico je nemški koncern TyssenKrupp leta 2010 prodal družbi Abu Dhabi, njeno obratovanje pa že mesece stagnira, saj je odvisno od pogodb, ki se nanašajo na modernizacijo grške vojske. Ta pa za zdaj spričo krize v državi stoji.

Za danes je v Atenah napovedan tudi protest zdravnikov in medicinskih sester, ki delajo v javnih bolnišnicah, zaradi novih krčenj plač in zniževanja proračunskih sredstev.