Revija Reporter
Svet

Jemenski uporniki so z raketo napadli rezidenco savdskega kralja

STA

19. dec. 2017 14:07 Osveženo: 14:11 / 19. 12. 2017

Deli na:

Koalicija držav pod vodstvom Savdske Arabije, ki se v Jemnu bori proti hutijskim upornikom, je sporočila, da je blizu Rijada prestregla balistično raketo.

Hutiji so potrdili, da so izstrelili raketo proti palači Jamama v Rijadu, Savdska Arabija pa je sporočila, da je šlo za "iransko-hutijsko" raketo. Napad ni zahteval žrtev.

Priče v savdski prestolnici poročajo o eksploziji, na družbenih omrežjih pa objavljajo posnetke, na katerih je v zraku viden oblak dima, poroča britanski BBC. "Nad Rijadom smo prestregli balistično raketo," je sporočila koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki se v Jemnu bori proti uporniškim Hutijem. Navedbe savdske koalicije je prenesla savdska televizija Al Arabija.

Televizija hutijskih upornikov je medtem poročala, da so njeni borci izstrelili raketo tipa burkan-2 proti palači Jamama, uradni rezidenci kralja Salmana.

Savdska Arabija je sporočila, da je šlo za "iransko-hutijsko" raketo. ZDA so pred dnevi obtožile Iran, da je izdelal raketo, ki so jo jemenski uporniki na savdsko prestolnici izstrelili pred malo več kot mesecem dni.

Gre za drugi raketni napad Hutijev na savdsko prestolnico v zadnjih dveh mesecih. Po prvem napadu 4. novembra na mednarodno letališče v Rijadu je Savdska Arabija še zaostrila blokado Jemna, zaradi česar so se humanitarne razmere v tej državi še poslabšale.

Jemen je prizorišče spopadov med vladnimi silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki jih podpirajo sile arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, in uporniškimi Hutiji, ki so leta 2014 zavzeli prestolnico Sana. Konflikt se je še dodatno razvnel marca 2015, ko so Hutiji napredovali proti mestu Aden, zaradi česar je koalicija proti njim sprožila vojaško operacijo.

V zadnjih dveh letih je bilo v konfliktu po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije ubitih več kot 8750 ljudi, več deset tisoč jih je bilo ranjenih.