slabost Svet24.si

Celje, pozor: 47 ljudi iskalo zdravniško pomoč ...

Ragnitz, neznan plin Svet24.si

FOTO: Alarm streljaj od slovenske meje, na nebu se...

Branko Marinič Necenzurirano

Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo ...

ales-primc_bobo Reporter.si

Še en Primčev referendum ni mogoč: pozno ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Presenečenje! Eden najboljših Slovencev se ...

vid2 Odkrito.si

Vid Valič - Ko te preveč ženskih imen spomni na...

nzs tk Ekipa24.si

NZS na pomoč pri predsedniških volitvah! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Jedrske grožnje in mobilizacija: "Putin kaže šibkost"

Deli na:
Jedrske grožnje in mobilizacija: "Putin kaže šibkost"

Ruski predsednik Vladimir Putin - Foto: Bobo

Dejanja ruskega predsednika Vladimirja Putina kličejo po novih sankcijah Evropske unije proti Rusiji, je včeraj ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. O tem so že včeraj v New Yorku razpravljali tudi zunanji ministri EU.

"Ruski predsednik Putin kaže šibkost. Skuša mobilizirati vojake, ki so slabše izurjeni, manj izkušeni in manj motivirani. Želi izvesti tudi navidezne referendume na ukrajinskih suverenih ozemljih. Mislim, da to znova kliče k našim sankcijam," je povedala predsednica Evropske komisije v pogovoru za ameriško televizijo CNN.

Napovedala je, da bi lahko sprejeli dodatne gospodarske sankcije proti Rusiji ter posameznikom in pravnim osebam, ki jo podpirajo, tako politično kot gospodarsko. "Poleg tega bomo predlagali dodatne izvozne kontrole za civilno tehnologijo, saj se Rusija preusmerja v polno vojno ekonomijo," je še sporočila ob tem.

Poudarila je, da so doslej sprejete sankcije EU proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino "zelo uspešne". Unija je od začetka ruske invazije na Ukrajino sprejela šest celovitih svežnjev sankcij proti Moskvi in še dodatne ukrepe, katerih namen je bil onemogočiti izogibanje sankcijam.O novih ukrepih proti Rusiji bodo predvidoma že drevi po lokalnem času na srečanju v New Yorku, kjer poteka zasedanje Generalne skupščine ZN, govorili tudi zunanji ministri držav članic EU.

"Lahko predvidevam, da bodo govorili, kako nadaljevati našo vojaško podporo Ukrajini in izvajanje pritiska na Rusijo. Vprašanje sankcij bo brez dvoma na mizi," je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ob tem je obsodil "novo zaostrovanje razmer" s strani Rusije.

Ruski predsednik Putin je namreč včeraj odredil delno vojaško mobilizacijo 300.000 rezervistov za bojevanje v Ukrajini. Ob tem je poudaril, da je Moskva za svojo zaščito pripravljena uporabiti vsa sredstva, vključno z jedrskim orožjem. Govor ruskega predsednika, s katerim je odprl novo poglavje vojne v Ukrajini, močno odmeva v Rusiji in po svetu.