900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je to mož, ki bo v Bruslju besnel nad Marjanom Šarcem?

Deli na:
Je to mož, ki bo v Bruslju besnel nad Marjanom Šarcem?

Richard Tice, vodja stranke Brexit. - Foto: Profimedia

Na bližajočih evropskih volitvah se v Veliki Britaniji nasmiha zmaga nedavno ustanovljeni Brexit stranki, ki ji predseduje nekdanji konservativec Richard Tice.

Ustanovitelj Brexit stranke (ang. Brexit party) je sicer nekdanji prvi mož stranke Ukip Nigel Farage. Po anketah YouGov/The Times, ki sta bila izveden v zadnjih dnevih, bi za Brexit stranko na evropskih volitvah, ki bodo v Veliki Britaniji 23. maja, glasovalo 27 oziroma 24 odstotkov volivcev. Na drugem mestu so laburisti z 22 odstotki, tretji pa konservativci s 17 oziroma 15 odstotki.

Po anketi ComRes, ki je merila samo izbiro volivcev na morebitnih britanskih parlamentarnih volitvah, pa bi za Brexit stranko glasovalo 14 odstotkov, za konservativce 23 in za laburiste 33 odstotkov volivcev.

Brexit stranko je Farage ustanovil zaradi ogorčenja številnih zagovornikov izstopa Velike Britanije EU. Ti so prepričani, da je dejstvo, da Velika Britanija še ni izstopila iz EU, izdaja britanskih volivcev, ki so se na referendumu junija 2016 s tesno večino odločili za brexit.

Med kandidati Brexit stranke na evropskih volitvah bo tudi 40-letna Annunziata Rees-Mogg, mlajša sestra razvpitega konservativnega poslanca Jacoba Rees-Mogga. Rees-Moggova je bila še do nedavnega članica konservativne stranke, v katero je vstopila, ko je imela samo pet let.



Predsednik Brexit stranke je bogati poslovnež Richard Tice, ki je prav tako nekdanji konservativec. Tice, ki je pred časom veljal za kandidata konservativcev na londonskih županskih volitvah leta 2020. Leta 2015 je ustanovil gibanje Leave.EU (takrat še pod imenom The Know), leta 2016 pa gibanje Leave Means Leave.

Organizacija Leave.EU je znana tudi slovenski javnosti, saj se je pred dnevi na tviterju obregnila ob Marjana Šarca. Naš premier jih je razjezil z izjavo glede brexita: »Nekdo je odločil, da bo naredil samomor in zdaj ga vsi rešujemo, čeprav noče biti rešen. In s tem, ko se utaplja, nas vse vleče navzdol."

Leave.EU je to izjavo objavil na tviterju in nato dopisal: "Dejstvo, da je naš patetični politični razred dovolil, da je usoda petega največjega gospodarstva na svetu v rokah arogantnih voditeljev nepomembnih držav, kot je Slovenija, je neopravičljivo. Popolna izdaja!"

Tice je sicer Leave.EU zapustil že kmalu po ustanovitvi, zagotovo pa so njegova stališča o brexitu enaka stališčem zdajšnjim članom Leave.EU. V primeru Ticeve izvolitve v Evropski parlament bo zanimivo opazovati, ali se bo tudi on jezil nad Šarcem, kot se nad njim jezi nekdaj njegov Leave.EU.