julia roberts 1 Odkrito.si

Julie Roberts sorodniki njenega moža na začetku ...

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

Nal Husič Petisvet.si

Nal Husić: karte kažejo, kako nas 'luna gunca'

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

severina Svet24.si

FOTO: Severina, imaš res 47 let?

wabra nina-mjp Njena.si

Znana Slovenka zaradi bolezni prestala težko ...

Nika Zorjan 3 Njena.si

Ta lepotica je sestra Nike Zorjan!

Svet

Je to človek, ki bo čez nekaj let Slovencem krojil usodo?

Deli na:
Je to človek, ki bo čez nekaj let Slovencem krojil usodo?

Foto: www.robert-habeck.de - Robert Habeck

Nemčija je najmočnejša država v EU in njeni voditelji po svoje krojijo usodo tudi Sloveniji.

Eden od najbolj perspektivnih nemških politikov, ki bi lahko v prihodnosti zavladali Nemčiji, je tudi vodja Zelenih Robert Habeck, ki je trenutno najbolj priljubljen nemški politik.

49-letni Habeck je pisatelj in filozof. Kot piše nemški tednik Focus, je Habeck človek, ki želi postaviti sistem na glavo. Je novi Joschka Fischer, samo bolj prijeten. Veliko, veliko bolj prijeten.

Habeck je politična zvezda, priljubljen med ženskami. Ko je na primer pred kratkim v eni od berlinski knjigarn predaval o različnih pisatelji, je po koncu predavanja k njemu prišla skupina mladih žensk in se želela fotografirati z njim.

Habeck je sicer že nekaj let oddan. Leta 1996 se je poročil s pisateljico Andreo Paluch. Z njo se je leta 2001 je preselil iz Lüneburga v Flensburg v bližini meje z Dansko. Imata štiri otroke, ki hodijo v dansko šolo.

Njegov politični vzpon se je začel leta 2004, ko je postal šef Zelenih v nemški zvezni deželi Schleswig-Holsteinu. Leta 2012 je v tej deželi postal okolijski in kmetijski minister. Najprej v koalicijski vladi s SPD, nato v tako imenovani jamajški koaliciji s CDU in FDP.

Leta 2016 je prvič naskakoval sam vrh strank, a je volitve za izbiro vodilnega kandidata Zelenih za las izgubil. Cem Özdemir ga je premagal za pičlih 75 glasov.

Ko so na volitvah leta 2017 Zeleni dobili le 8,9 odstotka in postali najmanjša stranka v parlamentu, so se mu leta 2018 znova odprla vrata za preboj v vrh stranke. Leta 2018 je tako skupaj z Annaleno Baerbock prišel na čelo Zelenih.

Na čelu s Habeckom so se Zeleni začeli spet vzpenjati. Lani je stranki uspelo med drugim dobiti 18 odstotkov na deželnih volitvah na Bavarskem, ki velja za konservativno deželo.

V njegov prid je dejstvo, da so zelene teme spet modne. Od Grete Thunberg in stavk za podnebje do zaskrbljenosti zaradi izumiranja čebel na Bavarskem.

Poleg tega ima Habeck dokaj leva stališča tudi pri socialnih temah. Zagovarja odpravo tako imenovano zakonov Hartz (ti so leta 2005 med drugim liberaliziral nemški trg dela in znižal socialno pomoč brezposelnim), kar je po mnenju Focusa zelo levičarsko. Prav tako Habeck zagovarja razlastitve, da bi dobili zemljišča, na katerih bi lahko gradili občinska socialna stanovanja.

Po mnenju nekaterih javnomnenjskih strokovnjakov se lahko Zeleni na državni ravni ustalijo na zavidljivih 20 odstotkih, prav tako naj bi bil njihov potencialni doseg kar 40 odstotkov, podobni kot pri CDU.

Odločilne bodo bližajoče se volitve v treh zveznih deželah na vzhodu Nemčije – 1. septembra letos na Saškem in v Brandenburgu ter 27. oktobra letos v Turingiji.

Če Zeleni na teh volitvah ne bodo dobili več kot 10 odstotkov, bodo težko obdržali visoko priljubljenost tudi na državni ravni. Kar prinaša tudi težave za Habecka, še piše Focus.

Loading...