Revija Reporter
Svet

Je gibanje, ki ga vodi Greta Thunberg, rasistično?

A. Ž.

20. jun. 2020 6:00

Deli na:

Greta Thunberg v Montrealu.

Profimedia

Čeprav je švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg po novem celo strokovnjakinja za vprašanje položaja temnopoltih v ZDA, pa očitki o rasizmu letijo tudi na njeno gibanje petkov za prihodnost.

Berlinska ekonomistka Tonny Nowshin, ki je po rodu iz Bangladeša, je v nemškem levo usmerjenemu časniku taz zapisala, da ima podnebno gibanje težave z latentnim rasizmom. To se po njenem kaže tudi tako, da Greenpeace ni objavil njene fotografije z nekega shoda, čeprav je stala zraven Luise Neubauer, ki je ena od voditeljic podnebnega gibanja petki za prihodnost.

Podobno naj bi se v Davosu v začetku letošnjega leta zgodilo ugandski podnebni aktivistki Vanessi Nakate. Novinarska agencija AP jo je »odrezala« iz fotografije, na kateri je stala v skupini mladih belih protestnikov, v kateri je bila tudi Thunbergerjeva.

Nowshinova je prepričana, da gibanje petkov za prihodnost vodijo belci, ki se nočejo odpovedati svojemu belemu privilegiju. Šlo naj bi za zeleni rasizem. Nowshinova meni, da bi morala biti boj proti rasizmu in boj proti podnebnim spremembam med seboj povezana.