Revija Reporter
Svet

Je bila res zgolj pomota? Španskega kralja v Neaplju počastili s himno iz časa Francove diktature

STA

8. maj. 2019 12:38 Osveženo: 13:16 / 08. 5. 2019

Deli na:

Francisco Franco leta 1975.

Wikimedia

Španski kralj Felipe VI. je v torek doživel neprijetno presenečenje, ko mu je na uradni slovesnosti v operni hiši v Neaplju orkester zaigral različico španske himne iz časa diktature Francisca Franca. Direktorica opernega gledališča San Carlo Rosanna Purchia se je kralju že opravičila za spodrsljaj.

Napaka se je pripetila v torek v operi San Carlo, kjer se je španski kralj skupaj z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in portugalskim predsednikom Marcelom Rebelom de Souso udeležil konference o reformi javne uprave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Orkester je zaigral različico španske himne z besedilom, ki je bilo v veljavi v času diktature Franca med letoma 1939 in 1975, po vnovični vzpostavitvi demokracije pa odpravljeno. Španski kralj se glede na posnetke med poslušanjem himne ni vidno odzval.

Tiskovni predstavnik italijanskega predsednika je danes potrdil neprijeten diplomatski spodrsljaj in pojasnil, da sta se tako direktorica opernega gledališča kot Mattarella že opravičila španskemu kralju.