Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Javni dolg ZDA tako resen problem, da predsednik Biden ni mogel iti na pot

Deli na:
Javni dolg ZDA tako resen problem, da predsednik Biden ni mogel iti na pot

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Facebook

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi pogajanj s kongresnimi republikanci o dvigu dovoljene najvišje meje javnega dolga odpovedal napovedani obisk v Avstraliji in Papui Novi Gvineji, udeležil pa se bo vrha držav G7 na Japonskem. Izrazil je optimizem, da je mogoče doseči razumen proračunski dogovor, so v torek sporočili iz Bele hiše.

"Predsednik je poudaril, da je kljub temu, da je potrebno še veliko dela pri številnih zahtevnih vprašanjih, optimističen, da obstaja pot do odgovornega proračunskega dogovora, če se bosta obe strani pogajali v dobri veri in priznali, da nobena stran ne bo dobila vsega, kar želi," je zapisano v izjavi Bele hiše po srečanju Bidna s predsednikom predstavniškega doma kongresa Kevinom McCarthyjem.

Biden je v Beli hiši ponovno sprejel McCarthyja ter vodjo demokratske večine v senatu Chucka Schumerja. Ta je srečanje opisal kot dobro in produktivno, McCarthy pa je dejal, da je dogovor možen, a so stališča še vedno zelo različna.

Ameriški predsednik bo sicer odpotoval na Japonsko na vrh držav G7, ki bo potekal od petka do nedelje. Po vrhu je imel na programu obisk v Papui Novi Gvineji in Avstraliji, a je obisk odpovedal, saj načrtuje nedeljsko vrnitev v ZDA.


Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je doslej večkrat posvarila, da lahko vladi zmanjka denarja za poravnavanje tekočih obveznosti že 1. junija.

V skladu z ameriškim zakonom mora kongres sproti višati dovoljeno mejo javnega dolga, ki je sedaj na 31.460 milijardah dolarjev. Za dvig zgornje meje dolga ZDA potrebujejo podporo republikancev v kongresu, ki pa nočejo povišati meje brez velikega zmanjšanja proračunske porabe.

Biden se je o tem pripravljen pogajati pri sprejemanju proračunov, ne pa pri višanju meje javnega dolga, kjer gre za dolg, ki je bil že potrjen in ustvarjen.

Pogajanja so v torek nekoliko napredovala, saj sta Biden in McCarthy imenovala odposlance za pogajanja. S svežim naborom pogajalcev so se pogovori v veliki meri zožili na to, kaj bosta Bela hiša in McCarthy sprejela, da bi se meja lahko zvišala. Biden meni, da je dogovor mogoč do konca tedna, kar sedaj skrbi demokrate, ki se bojijo, da bo v pogajanjih preveč popustil.