bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonska zaradi omikrona prepoveduje vstop tujcem

Deli na:
Japonska zaradi omikrona prepoveduje vstop tujcem

Eden od cepilnih centrov v Tokiu. - Foto: Profimedia

Zaradi pojava nove različice novega koronavirusa tujci od torka ne bodo mogli vstopati na Japonsko, je danes napovedal premier Fumio Kishida. Pred tem je v strahu pred različico omikron država že minuli konec tedna za potnike iz devetih držav z juga Afrike uvedla obvezno desetdnevno karanteno.

Meje Japonske so bile za tuje državljane zaprte velik del pandemije covida-19, pri čemer v določenem trenutku v državo niso mogli niti tujci z bivališčem na Japonskem. V začetku novembra so nato omejitve nekoliko sprostili in dovolili vstop poslovnežem, tujim študentom in drugim imetnikom vizuma, za turiste pa ohranjali meje zaprte.

Ob pojavu nove različice, poimenovane omikron, se je Japonska sedaj znova odločila za strožje ukrepe in vnovično prepoved vstopa tujim državljanom. Že pred tem je za potnike iz skupno devetih držav juga Afrike uvedla desetdnevno obvezno karanteno v posebej za to namenjenih namestitvah.

V državi še niso potrdili nobenega primera nove različice, preučujejo pa primer potnika iz Namibije, ki je bil nedavno pozitiven na testiranju za novi koronavirus, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


O novi različici B.1.1.529 so minuli teden prvič poročali iz Južne Afrike, že v petek jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za skrb vzbujajočo.

Njeno morebitno širjenje sproža zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij, ki jih vsebuje, in strahu, da bi bila zaradi tega lahko lažje prenosljiva ali pa bi zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti, čeprav je v zvezi z njo prisotnih še veliko neznank.

Vse večje število držav po vsem svetu se odloča za omejevanje potovanj iz držav z juga Afrike, za zaprtje meja za tujce se je poleg Japonske odločil tudi Izrael. WHO je sicer pozvala k zadržanosti glede omejevanja potovanj.

Zaradi širjenja omikrona se bodo že danes na izrednem zasedanju sešli zdravstveni ministri držav članic skupine G7, ki združuje Veliko Britanijo, Italijo, Nemčijo, Francijo, ZDA, Kanado in Japonsko.