bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonci so za popolno zaprtje jedrskih elektrarn

Deli na:

Velika večina Japoncev, natančneje 80 odstotkov, se je v zadnji anketi izrekla za ukinitev uporabe jedrske energije v državi. Raziskava je razkrila tudi, da Japonce še naprej močno skrbi stanje jedrske elektrarne v Fukušimi, ki sta jo marca lani močno poškodovala potres in cunami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kar 80 odstotkov Japoncev se zavzema za to, da bi država zmanjšala svojo odvisnost od jedrske energije in se ji na daljši rok povsem odrekla. Ob tem pa jih 53 odstotkov kot realističen scenarij na kratek rok podpira možnost, da bi nekatere zaustavljene jedrske reaktorje znova zagnali v primeru povečanih energetskih potreb.

92 odstotkov vprašanih Japoncev ob tem še vedno skrbi stanje elektrarne v Fukušimi, čeprav so oblasti sredi decembra lani objavile, da je situacija v nuklearki pod nadzorom. 88 odstotkov pa izraža skrb zaradi stanja preostalih jedrskih elektrarn v državi.

Na Japonskem trenutno delujeta le dva od obstoječih 54 reaktorjev. Vsi naj bi dokončno prenehali delovati do konca aprila, 61 odstotkov v anketo vključenih Japoncev pa nasprotuje ideji, da bi jedrsko opremo in tehnologijo prodali v tujino. Upravljavci nukleark namreč razmišljajo, da bi dele po zaprtju prodali državam, kot so Vietnam, Jordanija in Turčija.

Japonci so v najnovejši raziskavi pograjali tudi vlado, ki po njihovem mnenju po marcu lani ni zadovoljivo odgovorila na nastalo krizo, prav tako pa ni v zadostni meri pomagala prebivalcem, ki jih je prizadela najhujša jedrska katastrofa po tisti v Černobilu. V anketo, ki jo je opravilo Japonsko združenje za raziskave javnega mnenja, je bilo vključenih 3000 ljudi.