nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izteka se rok za poplačilo grškega dolga IMF

Deli na:
Izteka se rok za poplačilo grškega dolga IMF

Foto: Reuters

Danes se izteka pomemben rok, do katerega mora Grčija povrniti del dolgov Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF). V zadnjih dneh je bilo precej ugibanj, ali Atene v blagajni še imajo dovolj sredstev za poplačilo 460 milijonov evrov. Dvomljivce je v sredo utišala nova grška zadolžitev z izdajo kratkoročnih državnih dolžniških papirjev.

Grčija je v sredo izdala za 1,14 milijarde evrov šestmesečnih zakladnih menic. S tem je država pomirila ugibanja o tem, ali je sposobna poplačati dolgove, ki zapadejo v teh dneh.

Grški finančni minister Janis Varufakis se je sicer že v nedeljo na štiri oči sestal z vodjo IMF Christine Lagarde in ji zatrdil, da bodo Atene svoj dolg poplačale do roka.

Grčija se je znašla v težavah, potem ko je januarja na oblast po predčasnih volitvah prišla leva stranka Siriza. Novi grški premier Aleksis Cipras je napovedal konec bolečih reform in varčevalnih ukrepov, kar pa ni pogodu mednarodnim posojilodajalcem.

EU in IMF sta tako zamrznila izplačilo preostanka od skupno 240 milijard evrov vredne pomoči, dokler ne bo dosežen dogovor o novih pogojih, sprejemljivih za obe strani. Pogajanja doslej niso prinesla uspeha, grška državna blagajna pa se medtem hitro prazni.