laborghini-huracan-1 Svet24.si

Foto: Uničil prestižnega lamborghinija, ker se ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

sodna stavba, Litijska, stavba, uničena, afera, ministrstvo za pravosodje, Ljubljana Necenzurirano

Hišne preiskave v zadevi preplačana sodna stavba

tatjana bobnar bostjan lindav bobo2 Reporter.si

Policija se dela neumno in se v odgovorih ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

doncic Ekipa24.si

Kako hudo je? Trener Dallasa razkril, da je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izrael v Gazi osvobodil dva talca

Deli na:
Izrael v Gazi osvobodil dva talca

Izraelska vojska nadaljuje napade na Rafo na jugu območja Gaze, kjer je bilo po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ponoči ubitih okrog 100 ljudi, vključno z otroki. Obenem je Izrael davi sporočil, da je v skupni operaciji vojske, obveščevalne agencije in policije v Rafi po skoraj 130 dneh v ujetništvu osvobodil dva talca.

Talca - 60-letni Fernando Simon Marman in 70-letni Louis Har - sta bila po navedbah vojske ugrabljena iz kibuca Nir Jicak. Oba naj bi bila v dobrem zdravstvenem stanju, prepeljali pa so ju na preglede v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obrambni minister Joav Galant je reševalno operacijo označil za impresivno in zatrdil, da bodo še naprej izpolnjevali svojo obljubo vrnitve ugrabljenih.

Dvojico naj bi zadrževali v drugem nadstropju ene od stavb v Rafi, od koder so ju pripadniki izraelskih varnostnih sil rešili v operaciji, ki so jo po besedah tiskovnega predstavnika vojske Daniela Hagarija dolgo načrtovali. Kot je dodal, je med njunim reševanjem izbruhnilo streljanje. Ubitih naj bi bilo več pripadnikov palestinskega islamističnega Hamas, eden od izraelskih vojakov naj bi bil lažje ranjen.


Hamas je med napadi 7. oktobra lani, ki so sprožili silovit odgovor Izraela, zajel okrog 250 talcev. Glede na navedbe Izraela jih je približno 130 še vedno v Gazi, od tega naj bi bilo 29 mrtvih. Več deset so jih izpustili med enotedensko prekinitvijo ognja novembra lani, ko je Izrael v zameno izpustil več kot 200 palestinskih zapornikov.

Zaradi počasnega tempa reševanja talcev se izraelski premier Benjamin Netanjahu odtlej sooča s protesti in celo pozivi k predčasnim volitvam. V Kairu trenutno potekajo pogovori o novi prekinitvi ognja in izmenjavi talcev za zapornike, na kar naj bi bil Hamas pripravljen pristati. Netanjahu medtem vztraja, da lahko talce osvobodijo le z vojaškim pritiskom.

V tej luči je minuli teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi, zadnje večje mesto, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev. V novih zračnih napadih izraelske vojske na mesto je bilo ponoči zadnjih podatkih tamkajšnjih Hamasovih oblasti ubitih okrog 100 ljudi.

Hamas je posvaril, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi dodatnih talcev. Svarila glede morebiti katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto so izdale tudi številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.