Revija Reporter
Svet

Izrael napadel Iran

STA

26. okt. 2024 8:04 Osveženo: 8:08 / 26. 10. 2024

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Pixabay

Izraelska vojska je ponoči napadla cilje v Iranu, tarča napadov so bile vojaške baze na zahodu in jugozahodu iranske prestolnice Teheran. Vsa izraelska letala so se že varno vrnila domov, je sporočila vojska, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napadi so odgovor na "večmesečne neprekinjene napade iranskega režima", je sporočila izraelska vojska. Iran je v začetku oktobra na Izrael izstrelil približno 200 raket, aprila pa več kot 300.

Izraelska vojska je sporočila, da je izvedla "natančne in ciljno usmerjene" napade na Iran, tarča so bili obrati za proizvodnjo raket, raket zemlja-zrak in drugih sistemov za zračne napade v več regijah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Niz povračilnih napadov se je "končal in misija je opravljena," je sporočila vojska.

"Iran je izstrelil na stotine raket na državo Izrael v dveh napadih aprila in oktobra ter financira in usmerja teroristične dejavnosti prek svojih zaveznikov na Bližnjem vzhodu, da bi napadli Izrael," je zapisala in dodala, da si Iran prizadeva za "spodkopavanje regionalne stabilnosti in varnosti ter svetovnega gospodarstva", poroča AFP.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je po koncu izraelskih povračilnih napadov davi Teheran posvaril pred nadaljnjo eskalacijo. "Če bi režim v Iranu naredil napako in začel nov krog stopnjevanja, se bomo dolžni odzvati," je dejal.

"Naše sporočilo je jasno: vsi tisti, ki grozijo državi Izrael in želijo regijo povleči v širšo eskalacijo, bodo plačali visoko ceno," je poudaril.

Po njegovih besedah so napadi na vojaške cilje v Iranu preprečili neposredne grožnje Izraelu.