Revija Reporter
Svet

Izrael: Napad je bil upravičen; Iran: ZDA z zaveznicami nimajo dokaza

STA

14. apr. 2018 13:10 Osveženo: 13:12 / 14. 4. 2018

Deli na:

Rakete nad Damaskom.

Reuters

Iran je danes posvaril, da bi utegnili imeti napadi ZDA z zaveznicama Veliko Britanijo in Francijo na cilje v Siriji regionalne posledice. V Teheranu ocenjujejo, da je bil napad nepremišljen. V Izraelu pa po drugi strani menijo, da je bil napad upravičen.

"ZDA z zaveznicami nimajo dokaza in so, celo ne da bi počakale na ugotovitve Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), izvedle napad," je v sporočilu zapisalo iransko zunanje ministrstvo.

Dodali so, da bodo omenjene države odgovorne za "regionalne posledice tega nepremišljenega dejanja", ki so ga označili za jasno kršitev mednarodnih pravil in zakonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Še ostrejši je bil iranski vrhovni voditelj Ajatola Ali Hamenej, ki je kasneje napad na Sirijo označil za zločin. "Ameriški predsednik, francoski predsednik in britanska premierka so zločinci," je še dejal.

Iran je ob Rusiji ključen zaveznik režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga ZDA obtožujejo uporabe kemičnega napada na mesto Duma pretekli konec tedna, zaradi česar so davi izvedli napad na cilje v Siriji.

Medtem v Izraelu menijo, da je bil napad upravičen v luči morilskih dejanj sirskega režima. Neimenovani izraelski predstavnik je dejal še, da je Sirija tudi baza za takšna dejanja Irana.

Med Iranom in Izraelom zaradi Sirije vlada velika napetost. V ponedeljek je bilo letalsko oporišče sirske vojske tarča napada, za katerega je Damask z zaveznicama Rusijo in Iranom obtožil Izrael. Ta odgovornosti za napad, v katerem naj bi umrlo 14 vojakov, od tega sedem Irancev, ni potrdil.