Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izrael mobiliziral še 16.000 vojakov in razširil ofenzivo v Gazi

Deli na:
Izrael mobiliziral še 16.000 vojakov in razširil ofenzivo v Gazi

Foto: Reuters

 Izrael je dva tedna po začetku kopenske ofenzive na območju Gaze mobiliziral še 16.000 rezervistov, s čimer se je število vpoklicanih rezervistov povzpelo na 86.000. Izraelski varnostni kabinet pa je v sredo ukazal razširitev ofenzive v Gazi, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska stran pojasnjuje, da so se za vpoklic dodatnih vojakov odločili, da bi si del rezervistov na terenu lahko nekoliko odpočil. Izraelska vlada naj bi o podrobnostih širitve ofenzive, v kateri naj bi uničili predore palestinskega gibanja Hamas v Gazi, razpravljala na današnji izredni seji.

Izrael krepi ofenzivo po enem najbolj krvavih dni na območju Gaze. V sredo je bilo v izraelskih napadih po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 119 Palestincev. Največ žrtev, po 20, sta zahtevala napada na šolo Združenih narodov v Džabaliji ter na tržnico v soseski Šedžaija blizu mesta Gaza.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je spričo vse večjega števila mrtvih in uničenja na območju Gaze v sredo razglasil Gazo za območje humanitarne katastrofe. Ob tem je pozval ZN, naj storijo vse za pomoč prebivalcem območja Gaze.

Da so razmere v Gazi resnično katastrofalne, je opozoril tudi dolgoletni tiskovni predstavnik agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Chris Gunness, ki je med opisovanjem razmer na območju v pogovoru za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira bruhnil v jok. "Pravice Palestincev, celo njihovih otrok, so v celoti kršene," je poudaril in začel hlipati. Pogovor, ki je potekal v živo, so morali zato prekiniti, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.