dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izrael in Hamas v zadnjem trenutku podaljšala premirje

Deli na:
Izrael in Hamas v zadnjem trenutku podaljšala premirje

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Izrael in skrajno palestinsko gibanja Hamas sta se le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o enodnevnem podaljšanju. Za to so se odločili v luči napora pogajalcev, da se nadaljuje proces osvobajanja talcev, je sporočila izraelska vojska. Hamas je v ločeni izjavi potrdil podaljšanje premirja za sedmi dan.

Do zadnje ure ni bilo jasno, ali se bo začasna prekinitev ognja nadaljevala, saj se strani nista uspeli dogovoriti o novem seznamu Izraelcev, ki bi jih izpustili iz Gaze, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je potrdil, da so se strinjali za podaljšanje premirja pod enakimi pogoji kot doslej. To pomeni nadaljnjo prekinitev vseh vojaških aktivnosti v Gazi in dostavo humanitarne pomoči v enklavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Obenem to pomeni tudi še eno izmenjavo talcev in palestinskih zapornikov.

Kot je dodal predstavnik katarskega ministrstva, se danes nadaljujejo pogajanja o nadaljnjem podaljšanju prekinitve ognja.

V okviru podaljšanja premirja je izraelska vlada sporočila, da je že prejela nov seznam talcev, ki jih bo Hamas izpustil danes. Na seznamu so ženske in otroci, točnega števila talcev pa niso razkrili.

Šesti dan premirja bi se sicer moral izteči ob 7. uri po lokalnem času (ob 6. uri po srednjeevropskem).

Hamas je v sredo izpustil skupno 16 talcev, čez dan dve ruski državljanski, kasneje pozno zvečer pa še deset Izraelcev in štiri Tajce. V skupini je bilo sicer več oseb z dvojnim državljanstvom, med drugim iz ZDA in Nizozemske. Obenem je Izrael v zameno iz zaporov izpustil 30 Palestincev.

Po oceni Izraela je v Gazi še več kot 150 talcev.