Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izpoved igralke o učitelju posiljevalcu sprožila plaz: balkanske igralke spregovorile o spolnih zlorabah

Deli na:
Izpoved igralke o učitelju posiljevalcu sprožila plaz: balkanske igralke spregovorile o spolnih zlorabah

Milena Radulović - Foto: Instagram (osebni profil)

Srbijo, Hrvaško in Bosno in Hercegovino so v minulem tednu preplavile izpovedi igralk o spolnih zlorabah, ki so si že prislužile primerjavo z ameriškim gibanjem Jaz tudi (Me Too). Val je sprožila srbska igralka Milena Radulović, ki se je konec prejšnjega tedna izpovedala, da jo je večkrat zlorabil in posilil učitelj igre Miroslav Aleksić.

Žrtev 68-letnega Aleksića, ki so ga oblasti že pred tednom dni prijele in zanj odredile pripor, je bilo več. Radulovićevi se je pri obtožbah pridružilo še najmanj šest njenih igralskih kolegic in nekdanjih učenk Aleksičeve šole igre. Zlorabe naj bi se dogajale med letoma 2008 in 2020, ko so bile nekatere med njimi še mladoletne.

Aleksić je sicer filmski režiser, producent, scenarist, igralec in pedagog, ki je v javnosti užival velik ugled, v njegovi igralski šoli pa se je šolalo več kot 3000 mladih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vse igralke so bile po izpovedih deležne velike podpore javnosti, dogajanje pa je kmalu prešlo srbske meje, saj so o podobnih dogodkih začele poročati tudi igralke iz Hrvaške in BiH.



Štiri igralke s sarajevske akademije scenskih umetnosti so na družbenem omrežju Facebook ustanovile skupino, poimenovano Nisam Tražila (Nisem hotela), na kateri pozivajo k prijavi podobnih izkušenj. Zvrstilo se je že na stotine zgodb o spolnem nasilju v igralskih vrstah, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Režiser mi je odkrito povedal, da bom dobila to vlogo, a samo če tudi jaz napravim nekaj lepega zanj. Medtem ko je to govoril, mi je položil roko na stegno, ko sem jo odstranila in odkrito povedala, da ne mislim spati z njim za vlogo, pa je dejal, da sem si pravkar zabetonirala kariero v celotni regiji," je ena od izpovedi na tej strani na Facebooku.

Sarajevska akademija je medtem že uradno pozvala svoje študentke, naj v primeru izkušenj s spolnim nadlegovanjem te javijo pristojnim službam akademije. Podobno se je odzvala akademija dramske umetnosti v Zagrebu, ki je do minulega četrtka prijela 20 tovrstnih prijav, od tega 13 anonimnih. V ponedeljek jih namerava predati državnemu tožilstvu, še piše Hina.