sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

Bojan Veselinovič Necenzurirano

Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA ...

emkej Odkrito.si

Kaj ima Emkej skupnega z modro pošastjo?

gregor čeglaj Njena.si

FOTO: Tako hudo seksi je Popov Sanjski moški

Svet

Izjemno: razkrit posnetek pristanka Nasinega roverja Perseverance na Marsu (VIDEO)

Deli na:
Izjemno: razkrit posnetek pristanka Nasinega roverja Perseverance na Marsu (VIDEO)

Foto: YouTube

Ameriška vesoljska agencija Nasa je včeraj objavila videoposnetek pristanka roverja Perseverance na Marsu. Objavila je tudi prvi zvočni posnetek z rdečega planeta, in sicer šibek sunek vetra.

Videoposnetek, dolg tri minute in 25 sekund, prikazuje celoten proces pristajanja, ki ga je posnelo več kamer, potem ko je rover vstopil v atmosfero rdečega planeta. Med pristajanjem mikrofon ni deloval, rover pa je lahko zajel zvok, ko je pristal na Marsu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je prvič, da nam je uspelo ujeti dogodek, kot je pristanek na Marsu," je na novinarski konferenci dejal Michael Watkins, direktor Nasinega laboratorija za reaktivni pogon, kjer je bil rover izdelan, poroča AFP.

"Te slike in videoposnetki so tisto, o čemer smo sanjali že leta," je dodal Allen Chen, ki je bil odgovoren za pristanek. Kot je dodal, bodo s pomočjo posnetka Nasine ekipe lahko bolje razumele, kaj se dogaja med takim pristankom.

Nasin rover Perseverance je v četrtek uspešno pristal na planetu Mars v kraterju, ki so ga poimenovani Jezero po istoimenskem kraju v Bosni in Hercegovini. Nekaj sekund po pristanku je rover že poslal prve posnetke z Marsa.

Nasa je rover Perseverance oziroma Vztrajnost izstrelila pred skoraj sedmimi meseci z izstrelišča v Cape Canaveralu. Približno 1040 kilogramov težko vozilo, ki so ga pred potjo v vesolje temeljito očistili, bo iskalo morebitne znake življenja na rdečem planetu ter proučevalo njegovo atmosfero in geologijo.

Doslej peti in tehnološko najbolj dovršeni Nasin rover na Marsu so sestavili v Nasinem laboratoriju v Kaliforniji, njegova misija pa naj bi trajala dve leti. Opremljen je z več kot 20 kamerami in številnimi znanstvenimi inštrumenti za meritve geologije in zbiranje vzorcev, ki jih želi Nasa nekoč vrniti na Zemljo.

Loading...