900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izbruh vulkana v Indoneziji terjal več žrtev

Deli na:
Izbruh vulkana v Indoneziji terjal več žrtev

V osrednji Indoneziji je danes izbruhnil vulkan, ki je visoko v zrak bruhal vroč pepel in kamne. Umrlo je šest ljudi, štirje odrasli in dva otroka, so sporočile oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pristojne oblasti so pred morebitnim izbruhom vulkana Rokatenda na majhnem otoku Palue svarile že od oktobra lani. Ljudem so prepovedali zadrževanje v radiju treh kilometrov od kraterja vulkana na otoku z okoli 10.000 prebivalci. Več sto so jih tako morali evakuirati.

Kot je pojasnil vodja indonezijskega centra za vulkane na otoku Java Surono, je bila šesterica ubita znotraj prepovedanega območja. Ni povsem jasno, kaj so tam počeli, ko je prišlo do izbruha, so se pa številni prebivalci že navadili na vulkansko aktivnost in niso upoštevali ukaza evakuacije, je pojasnil.

Izbruh vulkana se je začel v zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času, nadaljeval pa skoraj štiri ure. Vulkanski prah je pristal tudi do dva kilometra stran od kraterja, je dejal.

Okoliške prebivalce je pozval, naj se zadržujejo izven prizadetega območja, saj je težko napovedati, če bo prišlo od novih izbruhov, poroča BBC.

Indonezijsko otočje ima sicer več deset aktivnih vulkanov. Najaktivnejši med njimi, Merapi na otoku Java, je v nizu izbruhov leta 2010 ubil več kot 350 ljudi, še piše AFP.