stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz Sudana se je domov vrnilo osem Slovencev

Deli na:
Iz Sudana se je domov vrnilo osem Slovencev

Evakuacija iz Sudana se vleče že mesece. - Foto: sta, dpa

V Slovenijo je prispelo osem članov širše slovenske družine, ki se je umaknila iz Sudana, kjer od sredine aprila potekajo spopadi med vojsko in paravojaškimi silami za hitro posredovanje (RSF), so danes za STA potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Pred tem je danes časnik Večer poročal, da od okoli desetih Slovencev, ki so bili v Sudanu, v Slovenijo varno potujeta dve skupini po štiri, med njimi tudi družina iz sudanske prestolnice Kartum. Ob tem je vodja konzularnega oddelka na MZEZ Andrej Šter za Večer dejal, da so preostali Slovenci v mestu Port Sudan ob Rdečem morju, ki ga je po njegovih besedah veliko lažje zapustiti.

V spopadih med sudansko vojsko pod poveljstvom Abdela Fataha al Burhana in paravojaškimi silami RSF, ki jih vodi njegov nekdanji namestnik Mohamed Hamdan Dagalo, je doslej po ocenah Združenih narodov umrlo najmanj 700 ljudi, od tega 190 otrok. Okoli 6000 jih je bilo ranjenih, več kot milijon ljudi pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

V ponedeljek zvečer naj bi sicer med vojskujočima se stranema začelo veljati sedemdnevno humanitarno premirje z možnostjo podaljšanja, ki sta ga sprejeli ob posredovanju ZDA in Savdske Arabije. V luči kršitev vseh šestih predhodnih dogovorov o prekinitvi ognja bo izvajanja sedmega spremljal medstrankarski odbor z 12 člani.