DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz Sudana se je domov vrnilo osem Slovencev

Deli na:
Iz Sudana se je domov vrnilo osem Slovencev

Evakuacija iz Sudana se vleče že mesece. - Foto: sta, dpa

V Slovenijo je prispelo osem članov širše slovenske družine, ki se je umaknila iz Sudana, kjer od sredine aprila potekajo spopadi med vojsko in paravojaškimi silami za hitro posredovanje (RSF), so danes za STA potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Pred tem je danes časnik Večer poročal, da od okoli desetih Slovencev, ki so bili v Sudanu, v Slovenijo varno potujeta dve skupini po štiri, med njimi tudi družina iz sudanske prestolnice Kartum. Ob tem je vodja konzularnega oddelka na MZEZ Andrej Šter za Večer dejal, da so preostali Slovenci v mestu Port Sudan ob Rdečem morju, ki ga je po njegovih besedah veliko lažje zapustiti.

V spopadih med sudansko vojsko pod poveljstvom Abdela Fataha al Burhana in paravojaškimi silami RSF, ki jih vodi njegov nekdanji namestnik Mohamed Hamdan Dagalo, je doslej po ocenah Združenih narodov umrlo najmanj 700 ljudi, od tega 190 otrok. Okoli 6000 jih je bilo ranjenih, več kot milijon ljudi pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

V ponedeljek zvečer naj bi sicer med vojskujočima se stranema začelo veljati sedemdnevno humanitarno premirje z možnostjo podaljšanja, ki sta ga sprejeli ob posredovanju ZDA in Savdske Arabije. V luči kršitev vseh šestih predhodnih dogovorov o prekinitvi ognja bo izvajanja sedmega spremljal medstrankarski odbor z 12 člani.