Revija Reporter
Svet

Iz Alepa naj bi pred Asadovimi vojaki pobegnilo vsaj 20.000 ljudi

STA

30. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Iz vzhodnega Alepa je v zadnjih 72 urah pred ofenzivo sil sirskega režima pobegnilo najmanj 20.000 ljudi, je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC).

Gre sicer za oceno, ljudje pa bežijo v različnih smereh pred brutalnimi spopadi, je francoski tiskovni agenciji AFP povedala tiskovna predstavnica ICRC v Ženevi Krista Armstrong.

Gre predvsem za civiliste, ki bežijo iz območij, ki so jih doslej nadzorovali uporniki. Tudi umikajo se na območja, ki so še pod njihovim nadzorom. Nekaj pa jih je pobegnilo tudi na območja, ki jih nadzorujejo Kurdi ali pa režimske sile predsednika Bašarja al Asada, je povedala Armstrongova.

O velikem pritisku na civiliste v vzhodnem Alepu je pred tem poročal tudi prvi namestnik generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve in koordinator nujne pomoči Stephen O'Brien. Njegova ocena je bila, da je iz mesta zbežalo okoli 16.000 ljudi.

Srdita ofenziva režimskih sil na Alep traja že več tednov, predvsem v zadnjih dneh pa jim je uspelo zasesti obsežnejša območja, ki so bila pod nadzorom upornikov. Slednji naj bi izgubili že približno tretjino ozemlja.

Zaradi spopadov v Alepu je Francija pozvala k nujnemu zasedanju Varnostnega sveta ZN, še poroča AFP.