Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanska vlada razmišlja o podaljšanju ukrepov proti koronavirusu

Deli na:
Italijanska vlada razmišlja o podaljšanju ukrepov proti koronavirusu

Na jugu Italije narašča zaskrbljenost, da bi omejevalni ukrepi lahko vodili v družbene nemire. - Foto: Profimedia

Italijanska vlada razmišlja o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom za še dva tedna. Na jugu Italije se sicer bojijo, da bi lahko zaradi tega izbruhnili družbeni nemiri, v gospodarskih strukturah pa bi lahko na vplivu pridobila mafija.

Veljavnost ukrepov, med katerimi sta prepoved izhodov in ustavitev nenujne proizvodnje, naj bi podaljšali s 3. aprila na 18. april, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes slišati iz vladnih krogov.



"Preuranjeno je podajati napovedi glede trajanja ukrepov. Upamo, da nam bo čim prej uspela vrnitev v normalnost. Ukrepe bomo postopno odpravljali do njihove popolne ukinitve. To bomo počeli postopno, da bi preprečili izničenje dosedanjih prizadevanj," je glede tega v pogovoru za časnik Sole 24 Ore dejal premier Giuseppe Conte.


Podaljšanje ukrepov zadeva tudi šole, vrtce in univerze, ki so v državi zaprti že od 5. marca. Kot je za radiotelevizijo RAI dejala šolska ministrica Lucia Azzolina, je njihov cilj, da se šolarji vrnejo v šole šele, ko bodo popolnoma gotovi, da je to varno.



Na jugu Italije sicer narašča zaskrbljenost, da bi omejevalni ukrepi lahko vodili v družbene nemire. Nedavno je veliko pozornosti vzbudil primer skupine ljudi, ki je v Palermu vdrla v supermarket in pobegnila z ukradenimi stvarmi.


Župan Palerma Leoluca Orlando govori o organiziranih skupinah, ki na spletu pozivajo k nasilnim dejanjem. Izpostavlja tudi, da so številni ljudje v stiski in na mestne oblasti naslavljajo prošnje za pomoč v hrani.



Za južno Italijo pristojni minister Giuseppe Provenzano je medtem časnik La Repubblica posvaril, da bi lahko ta del države v primeru nadaljevanja omejevalnih ukrepov zaradi novega koronavirusa postal sod smodnika, češ da se je kriza začela v času, ko že obstajajo velike razlike med deli države.



Notranje ministrstvo pa svari pred nevarnostjo, da bi lahko težave z likvidnostjo podjetja na jugu države pripravile do tega, da bi si denar priskrbela pri mafiji. Ta pa bi lahko izredne razmere zaradi koronavirusa izkoristila za to, da prodre še globlje v gospodarske strukture tega dela države, še navaja APA.



Italija je najhuje prizadeta evropska država v pandemiji covida-19. Skupno je za to boleznijo umrlo že več kot 9000 ljudi, samo v petek več kot 900.