duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

1_nuša rojs Svet24.si

Nuša Rojs: Bila sem presenečena, ko sem ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

padajoče .. Odkrito.si

Ni več smešno!

Eva in Mihael, Tednik Njena.si

Čustveno: Za dvojčka Satler zbrali že več kot ...

Svet

Italijani rinejo v San Marino in se poskušajo tam cepiti z ruskim Sputnikom

Deli na:
Italijani rinejo v San Marino in se poskušajo tam cepiti z ruskim Sputnikom

Sputnik V - Foto: Reuters

Italijani se v velikem številu odpravljajo v državico San Marino, da bi se lahko tam cepili proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. V tej žepni državici s 33.000 prebivalci so sicer izrazili pripravljenost za pomoč okoliškim italijanskim pokrajinam pri cepljenju, a le tistih Italijanov, ki so zaposleni pri njih.

"S ponosom bomo pomagali italijanskim pokrajinam. A najprej bo treba skleniti ustrezne protokole in dvostranske dogovore," je opozoril zdravstveni minister San Marina Roberto Ciavatta.

V tej državi na vzhodnem delu Apeninskega polotoka v bližini Riminija so Sputnik V začeli uporabljati minulo nedeljo. V petek so prejeli prvo pošiljko 7500 odmerkov tega ruskega cepiva, potem ko niso dobili zadostnega števila cepiva iz EU, ki jim je bilo obljubljeno. Doslej so sicer dobili 11.700 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTtec, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub omejitvam, ki so jih postavili v San Marinu, so se na njih z željo po cepljenju obrnili številni prebivalci italijanske dežele Emilija-Romanja, s katero mejijo. Želje prihajajo celo iz švicarskega kantona Ticino, navaja italijanski časnik Il Messaggero.

Medtem se za uporabo Sputnika V tudi v Italiji glasno zavzemata tudi nekdanji premier in vodja stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi ter vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, čeprav to cepivo še ni dobilo odobritve Evropske agencije za zdravila (Ema). A ker cepiv, ki imajo odobritev, ni dovolj, rusko cepivo pa se je v praksi že izkazalo za učinkovito, postaja vse bolj zaželeno. V EU sta ga že začeli uporabljati Madžarska in danes Slovaška.

Loading...