mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija še čaka na novega predsednika

Deli na:
Italija še čaka na novega predsednika

Foto: Reuters

Italijanski parlament tudi v drugem krogu glasovanja ni uspel izvoliti novega predsednika države. Velik del glasovnic je bil sicer neveljaven, saj so poslanci poskušali pridobiti več časa za dosego dogovora o zmagovitem kandidatu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako kot v prvem krogu volitev, ki so ga poslanci opravili dopoldne, tudi v drugem krogu noben od kandidatov ni uspel dobiti potrebnih dveh tretjin glasov.

Za najverjetnejšega naslednika dosedanjega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana je sicer pred volitvami veljal nekdanji sindikalni voditelj in predsednik senata Franco Marini. Tako vodja Demokratske stranke Pier Luigi Bersani kot njegov nasprotnik z desnega pola Silvio Berlusconi sta v sredo napovedala, da bosta na volitvah podprla prav Marinijevo kandidaturo.

80-letnika pa ni želel podpreti del Demokratske stranke, pa tudi ne stranka Levica, ekologija in svoboda, sicer Bersanijeva zaveznica.

Po slabem rezultatu Marinija v prvem krogu volitev - prejel je 521 glasov - pa naj bi stranke poskušale pridobiti več časa za razmislek. Tako so prazne glasovnice oddali tako poslanci Berlusconijevega Ljudstva svobode kot tudi Bersanijevi parlamentarci.


Rezultat glasovanja je veliko razočaranje tako za Bersanija kot za druge, ki so upali, da bi lahko dogovor o predsedniku države italijanske desnosredinske in levosredinske stranke pripeljal bližje veliki koaliciji.

Naslednika dosedanjega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana volijo predstavniki obeh domov parlamenta in 20 italijanskih dežel, skupno 1007 predstavnikov. V prvih treh krogih je za izvolitev posameznega kandidata potrebna dvotretjinska večina, nato pa zadostuje že absolutna večina. To je Marini včeraj dobil, kar pomeni, da bi bil lahko, v kolikor bo Bersani vztrajal pri podpori prav njemu, v petek dejansko izvoljen za predsednika.

Tretji krog glasovanja bo danes zjutraj, isti dan bo sledil še četrti krog. Odslej bosta namreč vsak dan potekali po dve glasovanji, dokler ne bo izvoljen predsednik.

Beppe Grillo, katerega gibanje Pet zvezd je v predsedniški boj poslalo profesorja prava Stefana Rodoto, je poudaril, da bi bila izvolitev Marinija "katastrofa". Gre za kandidata, ki ga je dejansko izbral Berlusconi, je menil. Označil ga je za "človeka sistema", ki naj bi poskrbel, da bo Berlusconi obdržal svoj položaj.

Grillo je bil zelo kritičen do dogovora med Berlusconijem in Bersanijem. "Voditelji levice in desnice so se ponoči sestali v neki sobi in odločali o usodi 60 milijonov ljudi," je poudaril. Zagotovil je še, da bo njegovo gibanje vztrajalo pri Rodoti. "Če želi kdo glasovati zanj, super, lahko sodelujemo," je bil še jasen.