Revija Reporter
Svet

Italija grozi, da bo začela zavračati ladje Frontexa in NVO, ki v Evropo tovorijo migrante

STA

29. jun. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Italijanska pristanišča bodo zavračale tuje ladje z rešenimi migranti, dokler države Evropske unije ne bodo pristale na bolj enakomerno porazdelitev bremena begunske krize, je povedal neimenovani visoki predstavnik italijanske vlade.

Prepoved bo veljala za tuje ladje, ki delujejo v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex in pomorske operacije EU Sophia, in tudi ladje nevladnih organizacij (NVO). Večina teh organizacij, ki sodelujejo pri reševanju v Sredozemskem morju, sicer prihaja iz Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanski veleposlanik pri EU Maurizio Massari naj bi se že pred tem srečal z evropskim komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopulosom in mu prenesel sporočilo, da se "Italija sooča z resno situacijo, pri čemer pa se Evropa ne more obrniti stran", je povedal isti vir.

Kot pa medtem trdijo italijanski uradniki, gre bolj za "formalno diplomatsko potezo", ki pomeni izraz nezadovoljstva Rima.

Na Sredozemskem morju so sicer v zadnjih štirih dneh rešili skoraj 10.000 migrantov. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva pa je od začetka leta do danes v Italijo prispelo 76.873 migrantov, kar je 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poleti pričakujejo še dodatno povečanje števila prihodov.