nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija bo omejila število testiranj za novi koronavirus

Deli na:
Italija bo omejila število testiranj za novi koronavirus

Slika je simbolična - Foto: Profimedia

Italija je danes napovedala, da bo omejila število testov za okužbo na novi koronavirus. Poslej naj bi testirali samo osebe, ki bodo imele bolezenske znake za okužbo z virusom. Na tak način nameravajo pristojni razbremeniti italijanske bolnišnice. Od doslej opravljenih testov v Italiji je bilo 96 odstotkov negativnih.

Skupno so v minulih dneh v Italiji na okužbo z virusom sarc-cov-2 testirali približno 10.000 ljudi, kar je bistveno večja številka od drugih držav, kjer so prav tako zabeležili primere okužbe z virusom, kot sta na primer Francija in Nemčija.

Znani italijanski virolog Roberto Burini je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že posvaril pred paniko. "Prvi sem, ki trdi, da koronavirus ni zgolj prehlad, a tudi ni kuga," je dejal po poročanju italijanskih medijev.

Svetovalec vlade za trenutno krizo Walter Ricciardi je medtem v pogovoru za časnik Corriere della Sera celo menil, da bi bilo lahko število okuženih pretirano, češ da je nacionalni inštitut za zdravje potrdil le okrog 190 od prek 400 primerov okužbe, ki so jih sporočile regionalne zdravstvene oblasti.

V Italiji je doslej zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, po zadnjih podatkih umrlo 14 ljudi, večinoma starejši in že prej bolni. Zabeležili so tudi približno 528 primerov okužb, večino v severnih deželah Lombardija in Benečija (Veneto). Se pa je virus že razširil v številne druge dežele, nazadnje v Apulijo in Abruce. Po navedbah vodje italijanske civilne zaščite Angela Borrellija je med tisti, ki so zajeti v statistiko okuženih primerov, 40 ljudi okrevalo, od tega 37 v Lombardiji, trije v Rimu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanska vlada si prizadeva, da bi poenotila preventivne ukrepe v različnih italijanskih deželah. Po načrtih vlade naj bi državljane, ki so bili v zadnjih dveh tednih na Kitajskem ali 12 občinah t. i. rdečega območja v pokrajinah Lodi in Padova, pozvali, naj se javijo lokalnim zdravstvenim oblastem ter gredo v domačo izolacijo. Na šolah, univerzah, javnih lokalih ter trgovinah naj bi izobesili plakate s preventivnimi ukrepi. Na avtobusih in vlakih naj bi izvajali posebno dezinfekcijo. V prostorih javne uprave pa bodo nadomestili sredstva za dezinfekcijo rok.

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je danes na novinarski konferenci za tuje novinarje v Rimu kritiziral države, ki uvajajo potovalne omejitve za Italijane. Okužba z novim koronavirusom v Lombardiji in deželi Benečija (Veneto) je omejena na majhen del prebivalstva, največ 50.000 oseb od 60 milijonov prebivalcev, je poudaril in dodal, da so okužbe z virusom doslej prizadele zgolj 0,1 odstotka italijanskih občin.

Italija je bila po njegovih besedah tudi zelo temeljita pri nadzoru. "Smo država, ki je izvedla večino testov na okužbo z novim koronavirusom. Ni krivda Italije, če imamo večji nadzor kot ostale države," je dodal. Di Maio je tudi pozval tuje turiste, naj ne odpovedujejo potovanj v Italijo, poroča AFP.