ksenija horvat Odkrito.si

Ksenija Horvat odkrito o sinu in hčeri

melania donald trump, vladimir putin Svet24.si

VIDEO: Neprecenljiv izraz na Melaniinem obrazu ob ...

Angel varuh Petisvet

Tako se javi naš osebni angel

profimedia-0377285224 Svet24.si

Zaposleni delajo le štiri dni, plačani pa so za ...

Budva, plaža Svet24.si

VIDEO: Bitka za ležalnik na plaži

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

Miley in Liam: Konec njune ljubezni

henrik 3 Njena.si

Osupljivo: Henrik nekoč in danes

Svet

Istro in Dalmacijo je zalilo, neurje "potopilo" Zadar

Deli na:
Istro in Dalmacijo je zalilo, neurje "potopilo" Zadar

Foto: You Tube / zajem zaslonske slike - “Zadar je kakor Florida,” je komentiral avtor posnetka …

Močan dež, ki na Hrvaškem pada od nedelje, je povzročil veliko težav prebivalcem Istre in severne Dalmacije.

Kot poročajo hrvaški mediji, je bilo poplavljenih več deset stanovanjskih objektov in nekaj lokalnih cest. Podrta so številna drevesa, odneslo je tudi začasni most na reki Raši pri Podpićnu v Istri.

Močno deževje je danes "potopilo" Zadar, potem ko je v dveh urah padlo dvakrat več dežja od celomesečnega povprečja. Poplavljeni so številni stanovanjski objekti, pa tudi bolnišnica, šole, vrtci in trgovski center. Predsednik zadrske županije Božidar Longin je pozval prebivalce, naj ostanejo na svojih domovih in ne uporabljajo avtomobilov.

Najbolj dramatično je na oddelkih kirurgije in ginekologije v zadrski bolnišnici, je poročal lokalni novičarski portal zadarskilist.hr. Nujne paciente bodo po potrebi prepeljali v Gospić in Šibenik, je napovedal hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić.

Poplavljene so številne mestne ulice, na katerih so obtičala vozila. Tudi na parkiriščih je videti avtomobile, ujete v vodi, ki dosega okna na vratih osebnih vozil. Na vseh osnovnih in srednjih šolah so odpovedali popoldanski pouk, v nekaterih mestnih soseskah nimajo elektrike. Popolnoma je poplavljeno tudi mestno pokopališče.

Lokalna radijska postaja Antena Zadar je poročala, da je stanje katastrofalno ter da ljudje rešujejo svoje domove, podobno kot so to počeli pred poletnimi požari. Srečo naj bi imeli samo tisti prebivalci, ki živijo v višjeležečih predelih mesta.

Obisk poplavljenega območja sta že napovedala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković.

Iz meteorološke postaje Zadar so sporočili, da je med 8. in 10. uro zjutraj padlo približno 190 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot dvakrat več od povprečnih mesečnih padavin, ki znašajo 98 litrov na kvadratni meter.

Vremenska napoved za Zadar medtem nikakor ni ugodna, v naslednjih nekaj urah naj bi se dež znova okrepil.

Neurje je pred tem povzročilo veliko preglavic prebivalcem na območju Pazina, Poreča in Rovinja, kjer je v 24 urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje za september. Gasilci so morali posredovati več kot 75-krat, večinoma zaradi poplavljenih stanovanjskih in kletnih prostorov, je poročala komercialna Nova TV na svoji spletni strani.

Pomoč gasilcev je bila nujna tudi v Pulju, Umagu, Buzetu in Labinu. Neurje v Istri je povzročilo kratkotrajne prekinitve v oskrbi z električno energijo.

Poleg gasilcev in delavcev elektrodistribucije so imeli veliko dela tudi zaposleni v komunalnih in cestnih podjetjih, ki so odstranjevali podrta drevesa. Poplavljene so bile nekatere ceste v mestnih središčih Rovinja in Poreča, z lokalnih cest pa so morali odstranjevati kamne in blato.

Pri Pićnu je reka Raša v nedeljo podrla začasni most. Na eni od vodnih postaj na Raši se je gladina vode v noči na nedeljo dvignila z osem na 267 centimetrov, je poročal meteorološki portal istramet.hr.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za danes razglasil rdeči alarm za območje Istre in Reke, kjer napovedujejo močne nalive in tudi nevihte.