Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država obglavila enega japonskih talcev

Deli na:
Islamska država obglavila enega japonskih talcev

Foto: Reuters

Skrajna Islamska država naj bi usmrtila enega od obeh ugrabljenih japonskih talcev. Na svetovnem spletu se je včeraj pojavil video posnetek, na katerem je videti ugrabljenega Kenjija Gota (foto), ki kvišku moli fotografijo domnevno umorjenega talca Harune Yukawe. Neodvisni viri avtentičnosti videoposnetka še niso potrdili.

Na videoposnetku je tudi slišati glas, domnevno enega od talcev, ki japonsko vlado prosi, naj ugodi zahtevam IS. Ostalih grozljivosti, ki jih je bilo mogoče videti v prejšnjih videoposnetkih IS ob usmrtitvah talcev, tokrat na posnetku ni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neimenovani tiskovni predstavnik japonske vlade je v prvem odzivu včeraj v Tokiu obsodil dejanje teroristov in napovedal krizno srečanje vlade. Odzval se je tudi že japonski premier Shinzo Abe, ki je dejal, da je to nezaslišano. Hkrati je zahteval takojšnjo izpustitev ugrabljenih.

Na videoposnetku IS od japonske vlade ne zahteva več odkupnine za izpustitev talcev, pač pa izpustitev v Jordaniji zaprte islamske skrajnice. Gre za Sadšidu al Rišavi, ki ji je leta 2005 spodletel samomorilski napad.

IS je v začetku tedna zagrozila z umorom obeh japonskih talcev, če japonska vlada v 72 urah ne bo plačala 200 milijonov dolarjev odkupnine. Po navedbah japonske vlade se je ultimat iztekel v petek.