sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država naj bi v Siriji uporabila strupen plin

Deli na:
Islamska država naj bi v Siriji uporabila strupen plin

Foto: Reuters

Kurdski borci in Sirski observatorij za človekove pravice so skrajno sunitsko Islamsko državo obtožili, da je konec junija v napadu na severu Sirije uporabila kemično orožje - izstrelke s strupenim plinom. S katerim točno, pa zaenkrat ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strupen plin naj bi IS uporabila v napadih na območju mesta Hasaka - konkretno 28. junija v napadu na dele mesta, ki so bili pod nadzorom Kurdov, in pa v napadu na položaje kurdske milice pri kraju Tel Brak severovzhodno od Hasake.

Po navedbah tiskovnega predstavnika sirskih kurdskih sil YPG Redurja Kselila nihče od borcev v napadu ni umrl, saj so jih še pravočasno prepeljali v bolnišnico. Za kakšen strup točno je šlo, še ugotavljajo. Je pa to po njegovih besedah prvič, da je IS proti kurdskim enotam uporabila kemično orožje.

IS je sicer v preteklosti že bila tarča obtožb o uporabi tega orožja - med drugim nad prebivalci območij, ki jih je zasedla, pa tudi proti nasprotnikom tako v Siriji kot Iraku.

Tudi Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da je zabeležil napad s plinom pri kraju Tel Brak 28. junija. Poleg izjav ljudi z območja napad potrjujejo zdravniški testi. Zagotovo je bil uporabljen nek plin, ne vedo pa še, ali je šlo za klor, so pojasnili.

Kurdske borce naj bi sicer po napadu pekli grlo, nos in oči, poleg tega pa so imeli hude glavobole in bolečine v mišicah ter so se težje koncentrirali in gibali. Nekateri, ki so bili plinu izpostavljeni dlje časa, so tudi bruhali.

Kot dodaten dokaz Kurdi navajajo, da so v minulih štirih tednih v bojih z borci IS pri njih našli več plinskih mask, kar potrjuje, da so se pripravljali na uporabo kemičnega orožja.