Revija Reporter
Svet

Islamska država je skoraj premagana, a še vedno ima več tisoč borcev, ki bodo ostali grožnja svetu

STA

30. jan. 2019 6:01

Deli na:

Skrajna džihadistična skupina Islamska država (IS) ima še več tisoč borcev, ki predstavljajo veliko nevarnost na Bližnjem vzhodu, njeni voditelji pa spodbujajo tudi k napadom na Zahodu, je včeraj posvaril ameriški nacionalni direktor obveščevalnih dejavnosti Dan Coats.

IS "ima v Iraku in Siriji še več tisoč borcev", je v poročilu ameriškemu kongresu o grožnjah, ki pretijo ZDA, zapisal Coats. Skupina ima še osem vej, več kot deset mrež in več tisoč podpornikov po vsem svetu, in sicer kljub pomembnim izgubam ozemlja in voditeljev, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"IS bo še naprej skušala iz Iraka in Sirije izvajati zunanje napade proti regionalnim in zahodnim nasprotnikom, vključno z ZDA," je poudaril vodja obveščevalnih dejavnosti.

Predsednik ZDA Donald Trump je sicer decembra sporočil, da je IS "praktično izginila" in napovedal umik približno 2000 ameriških vojakov, ki sirske upornike podpirajo v boju proti džihadistom.

Leta 2014 razglašeni kalifat IS, ki je obsegal velika območja v Siriji in Iraku, je pod pritiskom številnih ofenziv razpadel. Manjše skupine pripadnikov IS pa so še vedno aktivne in sposobne izvajati smrtonosne napade v Siriji in po svetu, navaja AFP.