Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamist Erdogan podprl vstajo rumenih jopičev

Deli na:
Islamist Erdogan podprl vstajo rumenih jopičev

Recep Tayyip Erdogan - Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes izrazil zaskrbljenost zaradi ukrepanja policije na protestih t.i. rumenih jopičev v Evropi. Kot je dejal ob robu neke prireditve v Istanbulu, nasprotuje "prekomernemu nasilju" nad protestniki, poroča nemška tiskovna agenija dpa.

"Tisti, ki so našo policijo obtožili zatiranja, naj pogledajo, kaj sedaj počnejo njihovi policisti," je dejal Erdogan. V Parizu kot tudi drugod v Evropi policija ukrepa "na najostrejši način".

"Kaotični prizori" v Parizu, Bruslju in drugih mestih kažejo, da je Evropa padla na "testu demokracije, človekovih pravic in svobode", je še dejal Erdogan.

V Franciji in tudi v Belgiji danes znova potekajo protesti rumenih jopičev, ki med drugim zahtevajo znižanje davkov. V prestolnicah obeh držav je danes prišlo do izgredov, v katerih je morala posredovati policija, ki je prijela na stotine ljudi. Protesti potekajo tudi na Nizozemskem.



Dpa pri tem spomni, da bodo v Turčiji konec marca prihodnje leto občinske volitve. Erdogan je v preteklih tednih zaostril svojo retoriko proti opoziciji in svojim kritikom, ki jim očita, da so pod vplivom "tujih sil" iz Evrope.

Na proteste rumenih jopičev se je odzval tudi nekdanji politični strateg ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Steve Bannon. Po njegovih besedah so rumeni jopiči v Franciji "natanko ista vrsta ljudi", ki so volili Trumpa in za brexit in ki hočejo imeti nadzor nad svojo državo.

Bannon je te besede izrekel na dogodku, ki ga je pred konferenco v maroškem Marakešu, na katerem bodo države članice Združenih narodov potrjevale globalni dogovor Združenih narodov o migracijah, organiziral regionalni flamski parlament. Flamska nacionalistična stranka N-VA v vladi belgijskega premierja Charlesa Michela namreč dogovoru nasprotuje.