pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Irska na zgodovinski referendum o istospolnih porokah

Deli na:
Irska na zgodovinski referendum o istospolnih porokah

Foto: Reuters

Irska, ena najbolj katoliških držav, bo v petek morda postala prva država na svetu, ki bo z referendumom legalizirala poroke istospolnih parov. Glede na javnomnenjske raziskave se legalizaciji obeta podpora, ki pa nikakor ni gotova, saj je odvisna od volilne udeležbe njenih podpornikov.

Irski volivci bodo v petek odločali, ali v ustavo dodati člen, ki pravi, da lahko poroko v skladu z zakonom skleneta osebi ne glede na njun spol. Referendumu bo, če bo legalizacija potrjena, sledilo sprejetje ustrezne zakonodaje v parlamentu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Spremembo v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, splav pa je z izjemo, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit, podpirajo vse glavne politične stranke, tudi konservativci.

Leta 2010 so na Irskem uzakonili civilno partnerstvo in tako priznali zvezo med homoseksualci, ki pa se v več vidikih razlikuje od zakonske skupnosti. Predvsem je slednja zaščitena z ustavo, civilno partnerstvo pa ne.

Glede na anketo, ki jo je v soboto objavil časnik Irish Times, uživa legalizacija istospolnih porok 70-odstotno podporo. Še marca je sicer legalizacijo podpiralo 78 odstotkov vprašanih. Med zagovorniki in nasprotniki legalizacije obstaja jasna ločnica. Proti so številni starejši in prebivalci podeželja.

Zmaga zagovornikov je po poročanju AFP daleč od zagotovljene. Skrbi jih lahko predvsem, ali bodo tisti, ki so za, v petek prišli na volišča . Na pomen oddaje glasu je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril tudi premier Enda Kenny, odločen zagovornik spremembe.

"Zagotovili bomo, da se bo ljudi obravnavalo enakopravno, ne glede na to, koga ljubijo," je še poudaril Kenny. Legalizacijo istospolnih porok podpirajo tudi številni zvezdniki iz sveta športa, glasbe in filma, med njimi hollywoodski igralec Colin Farrell ter glasbenika Bono in Bob Geldof.

Na drugi strani je katoliška cerkev, katere vpliv pa v zadnjih letih po valu škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in spričo vedno večje sekularizacije družbe upada.

V šestmilijonski Irski se glede na popis prebivalstva iz leta 2011 84,2 odstotka prebivalcev še vedno izreka za katoličane, prek 70 odstotkov se jih v cerkvah poroči, 90 odstotkov osnovnih šol pa je še vedno pod pokroviteljstvom katoliške cerkve. A v zadnjih desetletjih se je udeležba pri mašah krepko skrčila.

Osrednji argument nasprotnikov legalizacije istospolnih porok je, da bo novi ustavni člen spodkopal tradicionalno definicijo zakonske skupnosti in odprl pot zakonodaji, na podlagi katere bodo istospolni pari lahko posvojili otroke ali se obrnili na nadomestne matere.

"Otroci so ključno vprašanje," je poudarila predstavnica enega od glavnih združenj nasprotnikov istospolnih porok, Matere in očetje so pomembni, Margaret Hickey. Na Irskem lahko istospolni pari sicer že po sedanji zakonodaji posvojijo otroke, odgovarjajo uradniki.

Kampanja pred referendumom je bila v zadnjih tednih razgreta. Zagovorniki in nasprotniki spremembe so hodili od vrat do vrat in oglaševali na velikih panojih. Pri tem so se nasprotniki pritoževali, da se jih sramoti in da so nekatere njihove panoje popačili.

Pred Irsko se je o legalizaciji istospolnih porok na referendumu odločalo na Hrvaškem in v okviru družinskega zakonika v Sloveniji.

Tako na Hrvaškem kot v Sloveniji so na referendumu zmagali nasprotniki legalizacije. V Sloveniji je nato parlament marca letos sprejel zakonsko novelo, ki istospolno skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, sedaj pa ustavno sodišče odloča o dopustnosti referenduma o tej noveli.

Poleg Slovenije je sicer še 17 držav na svetu oziroma 12 evropskih legaliziralo ali pa so v procesu legalizacije istospolnih porok. Prva jih je leta 2001 dopustila Nizozemska.

Irci bodo v petek odločali še o eni spremembi ustave, saj bodo na referendumu odgovarjali tudi na vprašanje, ali naj se starost za kandidaturo za predsednika države zniža s sedanjih 35 na 21 let.

Volišča bodo v petek odprta od 7. do 22. ure po lokalnem času (od 8. do 23. ure po srednjeevropskem). Na petih otokih Donegal, kjer je nekaj čez 700 volivcev, glasovanje poteka že danes, kot tudi ponekod v bolnišnicah, hospicih in domovih za ostarele.