stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Irska koalicija po vzporednih volitvah izgubila večino

Deli na:
Irska koalicija po vzporednih volitvah izgubila večino

Foto: Getty Images

Irci so na petkovih parlamentarnih volitvah pričakovano kaznovali doslej vladajočo koalicijo Fine Gael in laburistov za boleče varčevalne ukrepe v minulih letih, s katerimi je država sicer izšla iz gospodarske krize, a številni tega v svojih žepih ne občutijo. Sodeč po izidih vzporednih volitev sta omenjeni stranki izgubili večino v parlamentu.

Volišča, na katerih je 3,5 milijona Ircev izbiralo svoje predstavnike v 158-članskem parlamentu, dailu, so bila odprta do 22. ure po krajevnem času oziroma do 23. ure po srednjeevropskem času.

Štetje glasov se je nato začelo šele danes ob 9. uri po lokalnem oz. 10. uri po srednjeevropskem času, so pa že kmalu po zaprtju volišč objavili izide prvih vzporednih volitev, ki jih je na vzorcu 5000 volivcev na 200 voliščih po vsej državi za Irish Times opravil inštitut Ipsos.

In ti izidi kažejo, da naj bi stranki premierja Ende Kennyja Fine Gael pripadlo 26,1 odstotka, laburistom pa 7,8 odstotka glasov. Stranki sta se tako odrezali veliko slabše kot na prejšnjih volitvah leta 2011 - takrat je Fine Gael prejela 36,1, laburisti pa 19,5 odstotka glasov.

Na drugem mestu naj bi tokrat pristala opozicijska Fianna Fail, ki naj bi svojo podporo v primerjavi z letom 2011 skoraj podvojila, na tretjem pa levo usmerjeni Sinn Fein, ki naj bi mu pripadlo slabih 15 odstotkov glasov, medtem ko se je moral leta 2011 zadovoljiti z desetimi.

Danes zjutraj so nato objavili še izide vzporednih volitev javne televizije RTE, ki so podobni in prav tako napovedujejo, da bo sedanja koalicija izgubila večino. Po teh volitvah naj bi Fine Gael prejela 25,8 odstotka, laburisti pa 7,1 odstotka glasov. Opozicijski Fianna Fail in Sinn Fein naj bi prejeli 21,1 oz. 16 odstotkov glasov, neodvisni kandidati in druge male stranke pa skupaj 31 odstotkov glasov.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, Irsko tako najverjetneje čakajo zelo težka koalicijska pogajanja, če ne celo politični zastoj in ponovne volitve. Doslej vladajočima strankama naj bi namreč sodeč po vzporednih volitvah pripadlo le nekje med 55 in 68 poslanskih sedežev, kar ni niti približno dovolj za večino. Fine Gael bo sicer verjetno ostala največja stranka, a bo morala iskati druge koalicijske partnerje.

Po mnenju analitikov - ti so v minulih dneh kot najverjetnejšo napovedovali novo koalicijo pod vodstvom Fine Gael s podporo laburistov, stranke Renua, socialnih demokratov in nekaj neodvisnih kandidatov - izidi vzporednih volitev kažejo, da bo edina možnost velika koalicija Fine Gael in Fianne Fail. A čeprav sta obe desno sredinski stranki, je ta malo verjetna in jo je med drugim že zavrnil premier Kenny.

Generalni sekretar Fine Gael Tom Curran je že priznal, da je z vidika dosedanje vlade danes "zelo žalosten dan", medtem ko je generalni sekretar laburistov Derek McDowell dodal, da danes "očitno ne bo dober dan". "Jasno je, da bomo tekom dneva izgubili nekatere dobre tovariše in za to mi je zelo žal," je še dodal po poročanju AFP.

Štetje glasov naj bi trajalo kar nekaj časa, med drugim zaradi specifičnega volilnega sistema na Irskem, in uradni rezultati po preštetju večine glasov naj bi bili znani šele v nedeljo. Udeležba je bila malo pod 70 odstotki.

Ob prejšnjih parlamentarnih volitev leta 2011 je bila Irska, nekoč zaradi svoje hitre gospodarske rasti znana kot keltski tiger, v recesiji in se je dušila pod bremenom dolgov. Irci so zato tedaj vladajočo Fianno Fail kaznovali z najhujšim porazom v zgodovini države.

Krmilo je prevzela Fine Gael skupaj z laburisti in popravila gospodarske kazalce. Ob začetku njenega mandata leta 2011 je bila brezposelnost na Irskem 14,4-odstotna, trenutno pa znaša 8,8 odstotka. Gospodarska rast pa je zrasla z 1,7 v letu 2011 na sedem odstotkov v tretjem četrtletju lanskega leta.

A po drugi strani strmo narašča tudi število revnih. Irci se dušijo pod težo varčevalnih ukrepov, med katerimi so znižanje pokojnin ter uvedba vodarin in nepremičninskega davka.