Revija Reporter
Svet

Iraški migrant poziral z odsekanima glavama, a v Nemčiji dobil le pogojno kazen

Reporter

11. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Rami K. je bil vojak iraške vojske, ko je poziral z odsekanima glavama borcev IS.

Profimedia (slika je simbolična)

Iraški prosilec za azil Rami K., ki je v domovini poziral z odsekanimi glavami borcev Islamske države, je bil v Nemčiji obsojen le na pogojno zaporno kazen.

V zapor mu ne bo treba, saj je bil obsojen na leto dni in osem mesecev pogojne kazni. Berlinski sodniki pravijo, da je bilo to enkratna situacija in da dejanja kasneje ni več ponovil, zato naj bi zadostovala pogojna kazen.

Rami K., 28-letni prosilec za azil iz Iraka, se je pred prihodom v Nemčijo v uniformi iraške vojske boril proti Islamski državi. Marca 2015 je poziral z odsekanima glavama domnevnih džihadistov IS, v naslednjih mesecih pa se je s sto tisoči rojakov odpravil proti Evropi.

Leta 2015 je prišel v Nemčijo, kjer je zaprosil za azil in živel v Berlinu. Ko je po spletu zaokrožila fotografija, na kateri nasmejan
pozira s po eno odsekano glavo v vsaki roki, je bil avgusta lani aretiran in bil zaradi poniževanja in smešenja ubitih obtožen vojnega zločina.

Pred sodiščem se je branil, da džihadistov ni obglavil on, temveč sta to storila dva častnika iraške vojske. Fotografiranje z glavama naj bi mu ukazali nadrejeni in bal naj bi se, da ga bodo usmrtili, če jih ne bo ubogal.

Dejal je, da se je po dogodku slabo počutil in teden dni ni mogel jesti, vse skupaj pa naj bi ga spodbudilo k temu, da je slekel uniformo in zbežal iz Iraka.